EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Как се управляват 13 000 проекта?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Как се управляват 13 000 проекта?

mail06:55 | 17.10.2018прегледи 910 коментарикоментари 0


Повече от 80 експерти по управление на проекти и представители на висшия мениджмънт от бизнеса, публичната администрация и неправителствения сектор участвуваха на  Конференция: „Бъдещето на управлението на проекти – проектно лидерство, компетенции и култура. IPMA Agile сертификационен модел“, организирана от Българската асоциация за управление на проекти (БАУП).

„Българската икономика има нужда да премине към производство и предлагане на услуги с висока добавена стойност, ключов фактор за чието постигане е ефективното управление на проекти. Според справка на МОН управление на проекти се преподава в 14 университета, докато на централно ново в държавната администрация работят 240 екипа, като в рамките на един програмен период се изпълняват между 12 000 и 13 000 проекта. Повишаването на експертизата и придобиването на нови умения ще допринесе за по-конкурентоспособен бизнес и по-ефективен публичен сектор“, коментира Томислав Дончев, заместник министър-председател.

По статистика на най-голямата професионална социална мрежа LinkedIn за последните 15 години процентът на експертите, които работят или са работили като проектни мениджъри, се е увеличил над 20 пъти. В България професионалистите, заемали или заемащи длъжността, са близо 40 хил., като 22% от тях са заети в ИКТ сектора.

„38% от проектните мениджъри в световен мащаб и 33% от тях в България не са сертифицирани. За да се гарантира високо качество и ефективност при реализирането на проекти, е необходимо експертите да осъвременяват знанията си, повишават уменията си и придобиват нови, които да отговарят на динамичното развитие на бизнес средата. Това може да се постигне чрез сертифициране, допълнителни курсове и посещаване на професионални събития, свързани с управлението на проекти“, коментира Велизар Проданов, председател на управителния съвет на БАУП.

Ролята на управлението на проекти става все по-важна в световен мащаб. Бъдещето на проектния мениджмънт не е заключено в управлението, техниките и инструментите, а в хората. Фокусът се измества от възприемането им като инструменти към търсенето на мотивирани експерти. Гъвкавото работно време, лидерските модели и самоорганизацията все повече ще изискват автономност при изпълнението на задачи, предприемачество, свързаност и Agile организации.

 

 

 

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg