EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Как се справят инвеститорите на дребно ?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Как се справят инвеститорите на дребно ?

mail16:35 | 04.04.2022прегледи 1585 коментарикоментари 0


Пандемията и избухването на войната в Украйна поставиха нови предизвикателства пред хората, които търсят алтернативи за спестяванията си. От голяма значение е знанието кога и в какво да се инвестира, кога е добре да се купува и продава. Това тласка инвеститорите на дребно от цял свят към златото.

Рудолф Бренер - основател на Philoro Edelmetalle, разказва пред Bloomberg, че пред неговите магазини в Европа има опашки от купувачи. "Когато започна кризата в Украйна, имахме огромни поръчки", казва Бренер, чиито продажби са три пъти над нормалното си ниво.

Подобни истории разказват дилъри на злато от цял свят. В Empire Gold Buyers в Ню Йорк главният изпълнителен директор Джийн Фурман казва, че 30% от клиентите му, търгуващи с луксозни артикули като часовници и бижута, са започнали да се интересуват и от инвестиционно злато под формата на кюлчета и монети. Грегор Грегерсен, основател на Silver Bullion Pte в Сингапур, отчита 235% ръст в оборотите на покупко-продажба на злато и сребро през последния месец. "Инвеститорите мислят по линия на най-лошия сценарий с войната в Украйна и намират за разумно да купуват физически активи.

Търсенето на кюлчета и монети е достигнало 1124 тона – най-високото ниво от почти десетилетие, сочат данните на Световния съвет за злато. Повишеното търсене на златните изделия доведе до повишаване на цената на златото като на 8-ми март цената прескочи прага от 2000 долара за унция. Тези ценови равнища последно бяха достигнати през 11-ти август 2020 година. При тази висока цена една част от инвеститорите решиха да продават, което от своя страна свали отново цената на златото под 2000 долара за унция. През последната седмица златото се движи в диапазона 1910 – 1960 долара за унция.

В България също има голямо търсене на инвестиционно злато, което дори надминава предлагането, а за доставка на някои видове кюлчета и монети се чака между 1 и 5 седмици. Много от популярните монети като Австралийско кенгуру, Виенска филхармония, Американски орел и някои по-малки кюлчета са с изчерпана наличност. Същевременно инфлационният натиск върху населението продължава да се увеличава, като официалните данни показват вече двуцифрена инфлация – за февруари на годишна база тя достигна 10% за България. Основният клиент за инвестиционно злато у нас е на възраст между 35-60 години, а от скоро се забелязва тенденция, че и по-младите на възраст между 18-24 години, проявяват интерес към благородния метал.

Компании като Factor I.N. предоставят чрез своите висококвалифицирани специалисти услуга за оценка на справедлива цена на златните изделия, дори и ако те не са придружени със сертификат.

„Всяко юридическо или физическо лице може да се обърне към нас, за да продаде изделия от злато. Условието е да го прави от свое име и срещу предоставяне на документ за самоличност. Ако изделието има камъни, ние ги отстраняваме или приспадаме от теглото. Важно е също да подчертаем, че инвестиционното злато е освободено от ДДС, мито, акциз и други данъчни утежнения“, каза Кирил Петков, мениджър „Бизнес развитие“ във Factor I.N.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg