EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Как се развиват регионите?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Как се развиват регионите?

mail14:40 | 08.04.2015прегледи 1024 коментарикоментари 0


Правителството одобри Докладите за резултатите от изпълнението на Регионалните планове за развитие на Северен централен район, на Северозападен район и на Североизточен район за периода 2007 – 2013 г. Документите са изготвени на база на последваща оценка, извършена от независими оценители през 2014 г.

Докладите представят напредъка по изпълнението на целите и приоритетите на Регионалните планове за развитие на съответния район, общото въздействие от изпълнението, оценката на ефективността на използваните финансови ресурси, както и препоръки относно провеждането на политиката за регионално и местно развитие в периода до 2020 г.

Анализът на социално-икономическите показатели за изпълнението на Регионалния план за развитие на Северен централен район показва, че в периода 2007-2013 г. се наблюдава тенденция на растеж, но с много бавни темпове. Въпреки отчетения напредък, Северният централен район запазва своето предпоследно място от гледна точка на икономическо развитие, като изостава както от националното, така и от европейското ниво. През целия период на действие на плана, не се наблюдава осезаем ръст на индустриалното производство, налице е устойчив дефицит на инвестиции в научноизследователска и развойна дейност. Най-сериозният проблем е устойчивото нарастване на безработните лица в района, както и устойчиво нарастване на коефициента на безработица (15,3 % за 2013 г.). Независимо, че икономическата активност на населението като цяло регистрира ръст към края на програмния период, същият не е достатъчен за повече от предпоследно място на Северния централен район. Оценката на общото въздействие показва драстично разминаване между потенциал за икономическо развитие и осъществен напредък. Налице са явни постигнати резултати, но ефектите от тях върху развитието на района са ограничени.

Анализът относно Северозападния район показва, че в периода 2007-2013 г. той изостава по почти всички основни показатели спрямо районите от ниво 2 в страната. Запазва се негативната тенденция Северозападният район да създава най-нисък БВП и БВП на човек от населението. В ЕС районът е с трайно най-ниско равнище на развитие. Във вътрешнорегионален план различията по показателя БВП на човек от населението се запазват. Задълбочават се демографските проблеми и диспропорциите в териториалното разпределение на населението. Коефициентът на заетост намалява с 4.3% и остава най- нисък в страната. Продължава негативната тенденция на увеличение на коефициента на безработица на населението на възраст 15-64 г., която през периода 2007-2013 г. нараства общо със 7%. В сравнение с останалите райони от ниво 2, Северозападният е на последно място по размер на усвоени средства - 7.4% от Оперативни програми, съфинансирани от средства на Европейския съюз и Програмата за развитие на селските райони. Оценката за общото въздействие на Регионалния план за развитие на Северозападен район върху развитието на района е ограничено.

По отношение на Североизточния район анализът показва, че в периода 2007-2013 г. той заема средна позиция спрямо останалите райони в страната, като през последната година по част от показателите се наблюдава макар и незначителна положителна тенденция. Динамиката на брутния вътрешен продукт трайно нарежда района на четвърто място спрямо останалите райони. Коефициентът на безработица на населението на възраст 15-64 навършени години за района през 2013 г. започва бавна тенденция на намаляване до 16,9%, но този показател продължава да е значително над средния за страната (13,0%) и това го определя, като район с най-висока безработица в страната през 2013 г., което е характерно и за началото на наблюдавания период. Задълбочават се демографските проблеми и диспропорциите в териториалното разпределение на населението. Оценката за общото въздействие от изпълнението на Регионалния план за развитие на Североизточен район показва, че в най-успешна степен са изпълнени целите, насочени към екологизация на средата, устойчиво градско развитие, подобряване на социалната и образователната инфраструктура.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1035