EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Как се печата новото евро?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Как се печата новото евро?

mail10:45 | 13.01.2013прегледи 1830 коментарикоментари 0


Президентът на ЕЦБ Марио Драги представи вчера новия дизайн на банкнотата от 5 евро, която е с надпис на кирилица. На новата банкнота, единната валута "евро" и съкращението на Европейската централна банка - ЕЦБ са с надпис на кирилица.
От банката пуснаха официално видео как да различим истинската от фалшивата банкнота. Мастилото се усеща като релефно или по-плътно при основното изображение, а надписите и номиналната стойност са на лицевата страна на банкнотите. Релефният печат се усеща като прокараме пръст по него или го надраскаме с нокът.. Допълнителните тактилни знаци по продължение на дължината (отдолу) на банкнотата от 200 € и на ширината (отдясно) на банкнотата от 500 € са предназначени за хората с увредено зрение.
Цифрата 5 е отпечатана от двете страни в горния ъгъл на банкнотата, като двете части ѝ се допълват изцяло и образуват число, съответстващо на номиналната стойност. Цялото число може да се види, когато държите банкнотата срещу светлина.

        

 

 Като се постави банкнотата на светлина, се вижда водния знак, а когато е на тъмна повърхност, светлите области потъмняват. Самият воден знак изобразява номиналната стойност на банкнотата.
Осигурителната нишка е вградена в хартията на банкнотата и се вижда като задържим банкнотата срещу светлина като тъмна ивица. Думата „EURO“ и номиналната стойност могат да се видят изписани върху нишката с миниатюрен шрифт. Перфорациите оформят символа €, а освен него могат да се видят и малки цифри, показващи номиналната стойност.
При наклон изображението на холограмата се променя, преливайки се между номиналната стойност и символа € във фон с цветовете на дъгата, а миниатюрни букви по краищата показват номиналната стойност на банкнотата. Ивица със златисто-перлен цвят на обратната страна на банкнотата показва номиналната стойност и символът €.
Фалшификатите обикновено са от мека или гладка харитя, докато истинската хартия на пипане е шумяща и твърда. Причината за това е памукът, от който се изработва банкнотата. Видео, разпространено от ЕЦБ показва целият процес на подготовка на специфичната хартия, а след това и най-важният етап - принтирането на банкнотите.

  


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg