EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Как се напоява южната долина на река Вардар?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Как се напоява южната долина на река Вардар?

mail16:45 | 03.08.2021прегледи 1873 коментарикоментари 0


В предвидения срок е реализирана втората фаза на "Проекта за напояване на южната долина на река Вардар", което за земеделците означава намаляване на разходите за производство и е предварително условие за осъвременяване на аграрния сектор, съобщи специално за БТА агенция МИА.
Става дума за модерна система за водоснабдяване в земеделието, което е от жизнено значение за този район. Без правилно и рационално управление на водните ресурси и без съвременни системи за напояване не можем да говорим за развито земеделие.
Това подчерта премиерът Зоран Заев по повод изграждането на система за напояване, с която се осигурява своевременно и качествено напояване на обща повърхност от 2150 хектара на територията на община Валандово и обхваща селищата Удово, Йосифово, Калково и Пирава.
Както съобщи правителствената пресслужба, на събитието говориха и вицепремиерът Люпчо Николовски, министърът на земеделието, горското дело и водното стопанство Адрианит Ходжа, кметът на община Валандово Перо Костадинов, както и заместник посланикът на Германия Ото Граф, присъстваше и министърът на здравеопазването Венко Филипче.
Премиерът Заев каза, че с такива инвестиции се засилва конкурентността на земеделието, а това означава и по-добри условия за работа и живот на населението в целия район на Валандово.
"Модерно, конкурентно, ориентирано към износ земеделие е един от нашите приоритети. Даваме силна подкрепа за земеделието и затова от голямо значение е да се използват всички призиви и програми на правителството, които са истинска възможност за осъвременяване на земеделското производство. С общи усилия ще направим всичко, за да използваме максимално средствата, предназначени за аграрния сектор и развитието на селските райони.
Имаме ресурси. Министерството на земеделието, горското дело и водното стопанство, Агенцията за подкрепа и развитие на земеделието и Агенцията за разплащанията са поставени в система, позволяваща информациите да стигнат до земеделците и да бъдат използвани достъпните средства и знания. Обща цел ни е развитието на македонското земеделие и по-голямо развитие на селските райони в страната, а с това и на икономиката като цяло, подчерта премиерът Заев и поздрави за успешната работа всички включмени в процеса.
Вицепремиерът Николовски каза, че цялата инвестиция надхвърля 24 милиона евро и заедно с първата фаза от проекта е от изключително значение за валандоско-гевгелийския регион.
"Огромна инвестиция, смятам, че трябва да е пример за това как ние политиците трябва да постъпваме отговорно към интересите на гражданите, към това, което е наше задължение и колкото може по-бързо да създаваме по-добри условия за земеделието, особено за тези в региона. Но имаме и визия, не спряхме дотук, а още тогава работехме за това, което днес, отново, се вижда като реалност, а това са решенията на правителството за допълнителни 100 милиона евро за четири нови системи за напояване. Днес сме свидетели на тази система за напояване, която пускаме в употреба, но имаме визията, и министерството и всичски структури вече работят по трета фаза на южновардарската долинау и на Пепелище, и на Лисиче и всички останали системи за напояване, на които вярвам, че ще бъдем свидетели в идния период", каза вицепремиерът Николовски.
Министърът на земеделието, горското дело и водното стопанство Ардианит Ходжа изтъкна, че без вода няма конкурентно земеделско производство, а без модерни системи за напояване няма развитие на аграрния сектор.
"Всяка нова педя земя, до която стигне вода, е успех за едно правителство. Тъкмо затова днешният ден е от историческо знамение за държавата, за институциите, за общините и най-много за земеделците в този регион. Тъкмо затова министерствното ще продължи да се обявява за изграждане на нови системи за напояване. В Инвестиционния план за управление на водите и инфраструктурата за напояване е предвиден бюджет за рехабилитация и модернизация на съществуващата напоителна инфраструктура, както и поправка на малки водни резервоари.
Изработени са основни проекти за малки систми, които трябва да се градят в бъдеще и за които е осигурено финансиране, каза министър Ходжа и поздрпавни директора Горан Ангелов, който управляваше успешно проекта за наводняване на южната долина на Вардар.
Кметът на община Валандово Перо Костадинов изтъкна, че е завършена най-голямата инвестиция от съществуването на общината и е реализиран проект от съществено значение за общинското развитие и перспектива.
"Трасиран е пътят към чиста и екологична жизнена среда с развито земеделие. Системата за напояване "Южна Вардарска долина" е капиталов проект от огромно значение за гражданите. Той ще осигури по-голямо качество на земеделска обработка и постоянно водоснабяване в продължение на цяла година", каза кметът Костадинов.
Заместник посланикът на Германия в страната Ото Граф изрази задоволство от инвестицията - напоителната система се превърна от остарял открит канал в модерна и изцяло автоматизирана система за по-ефикасна употреба на вода и на енергия.
"Най-важното е, че с тази инвестиция земеделците като крайни ползватели ще имат осигурена вода за напояване на полетата си, а с това и много по-добра перспектива за планиране на тяхното производство, както и по-добри условия за работа", каза Граф.
Трийсет на сто от средствата за реализиране на проекта са осигурени от бюджета на министерството на земеделието, горското дело и водното стопанство и 70 процента в договор с германското правителство, представяно от Германската банка за развитие (KfW) под формата на грант и на заем при благоприятни условия.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4101