EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Как се възстановява италианската икономика?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Как се възстановява италианската икономика?

mail15:01 | 13.12.2022прегледи 601 коментарикоментари 0


Как ще приключи за Италия 2022 година в икономически план? Ще има ли неочаквано възстановяване или ще бъде установен спад като прелюдия към рецесия през 2023 година? 

Възможно ли е в края на 2022 г. Рим все пак да изненада анализаторите, които обикновено са скептични относно растежа на италианската икономика, разтърсвана от огромен държавен дълг и енергийната криза?

Макар че данните за инфлацията приканват към по-голяма предпазливост, нарастването на потребителските разходи е на доста високо равнище (+12,8 на сто според ноемврийските данни) и повишението на цените заради коледното пазаруване е факт, така че са налице сигнали за възстановяване на икономиката и то доста по-успешно отколкото в други европейски страни. 

Факт е, че данните за брутния вътрешен продукт (БВП) изненадват, въпреки че четвъртото тримесечие още не е приключило и не липсват и по-песимистични  прогнози, пише италианското специализирано издание "Мъни".

Между светлинa и сенки - как ще приключи 2022 година за Италия?

Изменението на БВП на Италия за 2022 година се равнява на +3,9 на сто, сочат последните публикувани данни за италианската икономика на Националния статистически институт (Istat) от 30 ноември.

"Пълната оценка на тримесечните отчети за печалбите и загубите потвърждава значението на растежа на италианската икономика през третото тримесечие на 2022 година, прогнозиран още при октомврийските предварителни данни. Всички основни компоненти на вътрешното търсене са нараснали, като крайното потребителско потребление се е увеличило с 1,8 на сто, а фиксираните брутни инвестиции - с 0,8 на сто. Вносът и износът също са се повишили, съответно с 4,2 на сто и 0,1 на сто", отчита статистическият институт

Следователно, ако се вземат предвид тези данни, се очертава обнадеждаваща картина на възстановяване за националната икономика в края на годината. Колко ще навакса италианската икономика? Международният валутен фонд (МВФ) прогнозира, че Италия ще приключи годината с увеличение на БВП от 3,8 на сто, при средно очаквано равнище от около 3,7 на сто, според прогнозите на рейтинговата агенция "Мудис“ (Moody’s) от ноември. 

С тази тенденция Италия е напът да завърши една отлична година и то дори с растеж, надвишаващ регистрирания в гиганта Китай, коментира Федерико Фубини от в. "Кориере дела сера". Въпросът, който си задава и самият Фубини, обаче е дали Италия просто не се възползва от големия "отскок" след КОВИД-19 или са налице основите за възстановяване и през 2023 година.

Идната година ще е истински тест за италианската икономика, която ще се сблъска с високите цени на електроенергията, газовата криза, темпа на задействане на плана за възстановяване и устойчивост (който сега изглежда колеблив), изпълнимостта на заложените в бюджета цели. 

Междувременно обаче някои цифри са недвусмислени. Данните на ЕК например свидетелстват, че от края на 2019 г. до края на 2022 г. измененията на износа в стойност, изчистена от сезонни колебания и еднократни фактори, са "възнаградили" в най-голяма степен Италия - с +8,8 на сто спрямо +0,9 на сто за Германия, +2,5 на сто за Франция и +7,3 на сто за Испания.

Последните макроикономически данни за Индекса на мениджърите по доставките (PMI) сочат, че Италия е регистрирала 49,5 пункта през ноември спрямо 49,3 пункта за Франция и 46,1 пункта за Германия.

Много е важно обаче да бъде овладян прекомерният ентусиазъм, смята Фабрицио Баласоне от "Банка д‘Италия" (Banca d’Italia). Според него БВП ще се свие през текущото тримесечие и ще нарасне в средата на 2023 година, но с по-бавни темпове, отколкото през предходните две години. 

След това на дневен ред идва въпросът какво ще се случи с дълга: с повишаването на лихвите от Европейската централна банка (ЕЦБ)  дълговата тежест върху държавата се увеличава и на правителството може да се наложи да изтегли нови кредити. 

Трудно може да се предвиди как ще се развие газовата и енергийна криза като цяло. Цените продължават да са много високи и започващата зима ще тества реалната способност на Европа, и в частност на компаниите, да се справят без Русия. 

Друга голяма неизвестна се крие в плана за възстановяване и устойчивост. Без усвояването на средствата от Брюксел, Италия не може да се надява на надежден икономически напредък, каквито и други положителни тенденции да са налице.  /БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg