EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Как Румъния прави революция в историята на природния газ?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Как Румъния прави революция в историята на природния газ?

mail10:56 | 13.02.2024прегледи 444 коментарикоментари 0


Преди 116 години в село Сърмъшел, окръг Муреш (Северна Румъния), започва изграждането на първата промишлена сонда за природен газ в Румъния. Това отваря пътя пред поне три големи постижения на европейско равнище, съобщава специално за БТА агенция Аджерпрес.

"В района на град Сърмашу има големи залежи на метан. На 6 февруари 1908 г. тук (в Сърмъшел) е инсталирана първата сонда за метан в Трансилвания. Находищата на метан водят до развитие на инвестициите в областта: стотици сонди за добив и съхранение на газ, колектори за пренос и разпределение на газ, две станции за компресиране на газ и т.н. В допълнение към тях се развиват услугите и се появяват и производствени предприятия, като дървообработване (мебелна фабрика), производство на строителни материали (тухларна). Сонда № 2 в Сърмъшел, като знакова за откриването на газови находища в Трансилванския басейн, може да се превърне в музей", написа във Фейсбук във вторник Динука Буриан, директор на градската библиотека в Сърмашу.

Според Музея на газа в Медиаш откриването на находище на газ в Сърмъшел през 1909 г. е довело до изграждането на първия газопровод в Европа през 1914 г.

"Сонда №2 Сърмъшел, първоначално предназначена за добив на калиеви соли, достига до едно от най-богатите находища на природен газ в света по онова време. През 1910 г. е регистрирано първото намерение в Европа за пренос на газ, завършено през 1914 г. с първия газопровод в Европа от Сърмъшел до Турда на разстояние 55 км. Година по-късно, през 1915 г., е създадено първото дружество в Европа - "Ungarische Erdgas Gesellschaft (UEG)", чиято единствена цел е да сондира, експлоатира, транспортира и разпределя природен газ в Трансилванския басейн. През 1925 г. е създадена Националната компания за метан "Sonametan", която през следващите години поема активите на UEG. През 1928 г. за първи път в Европа е завършена станция за компресиране на газ в Сърмъшел, оборудвана с 3 хоризонтални моторни компресора Ingersol Rand", сочи информация на уебсайта на Музея на газа в Медиаш.

Националните и европейски постижения на Сонда №2 в Сърмъшел обаче не спират дотук, тъй като Румъния става първата страна в Европа, която изгражда компресорна станция за газ по трасето на магистрален газопровод.

"През 1933 г. в Сърмъшел е извършено първото гравиметрично проучване в Румъния на газова структура. Първото румънско депо за съхранение на газ е построено през 1958 г. в Илимбав, окръг Сибиу. През 1965 г. Румъния става първата страна в Европа, която изгражда компресорна станция за газ по трасето на магистрален газопровод. През 1969 г. Румъния е на четвърто място в света по добив на газ, като заема 2,54 процента от световното производство. През 1974 г. е пуснат в експлоатация газопровод, преминаващ транзитно през Румъния, за пренос на газ до България", сочи историята на експлоатацията на газ в Румъния.

Град Сърмашу е разположен в северозападната част на окръг Муреш в центъра на Трансилванската равнина по горното течение на река Пъръул де Къмпие, приток на река Муреш. Сърмашу е на около 50-60 км разстояние от градовете Търгу Муреш, Клуж-Напока, Бистрица, Лудуш, Регин и Турда.

Село Сърмъшел край град Сърмашу е известно с естествените „вечни пламъци“, които горят там от 1909 г.

Освен бъдещия индустриален музей, в град Сърмашу има и няколко други важни туристически забележителности, като дървената църква "Св. архангели Михаил и Гавриил" в Сърмашу (1328 г.) и дървената църква "Св. архангели Михаил и Гавриил" в Сърмъшел Гара (1692 г.), преместена от село Дъмбу.

(Новина, избрана от румънската агенция АДЖЕРПРЕС за публикуване от БТА съгласно договора за сътрудничество между агенциите)   

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158