EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Как ЕС ще се възстанови с 672 млрд.евро ?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Как ЕС ще се възстанови с 672 млрд.евро ?

mail07:40 | 08.02.2021прегледи 1393 коментарикоментари 0


По време на пленарната сесия през февруари депутатите от Европейския парламент ще гласуват правилата за Механизма за възстановяване и устойчивост, главната програма в плана на ЕС за икономическо възстановяване на стойност 750 млрд. евро. Парламентът и Съветът постигнаха предварително споразумение за инструмента през декември 2020 г.

Механизмът ще осигури мащабна подкрепа на страните в ЕС за преодоляване на социално-икономическите последици от пандемията и за адаптиране на икономиките към екологично устойчиво и цифрово бъдеще.

Безвъзмездни средства и заеми

Парите ще бъдат предоставени като безвъзмездни средства и заеми. Безвъзмездните средства ще бъдат на обща стойност 312,5 млрд. евро по цени от 2018 г. (действителната сума ще бъде по-голяма с отчитане на инфлацията).

Разпределението на средствата по страни ще се основава на няколко критерии: на първия етап до края на 2022 г. те ще включват населението, брутния вътрешен продукт на глава от населението и безработицата за 2015-2019 г. След това вместо безработицата ще бъде взето предвид представянето на икономиката през 2020 и 2021 г. Комисията ще поеме ангажименти до края на 2023 г. за плащането на пълната сума на субсидиите за страните в ЕС; самото плащане ще стане до края на 2026 г.

Заеми ще се предоставят по искане на страните членки, като общата сума, които ще се разпредели до края на 2023 г., е 360 млрд. евро по цени от 2018 г. Размерът на заемите за всяка отделна страна няма да надвишава 6,8% от нейния брутен вътрешен продукт.

В какво ще се инвестират парите

В преговорите със Съвета депутатите настояваха, че страните ще трябва да използват средствата в съответствие с общите приоритети. „Средствата на ЕС за възстановяване ще отидат за приоритетите на ЕС. Възстановяването няма да е каса за национални политики и местни планове“, заяви Драгош Пислару (Обнови Европа, Румъния), един от докладчиците на Парламента, след обявяването на споразумението със Съвета.

Ейдер Гардиасабал (С&Д, Испания), която също е докладчик на Парламента, подчерта, че средствата ще се използват не само за облекчаване на непосредствените ефекти от кризата, но и за напредък по дългосрочни цели като изграждането на екологично чиста икономика и цифровизация. „Трябва да имаме предвид, че това е най-важната инвестиционна програма в предстоящите години, и трябва да използваме възможността (за реформи)“, каза тя.

Правилата изброяват шест приоритетни области, които ще получат подкрепа от Механизма за възстановяване и устойчивост:

зеленият преход;

цифровата трансформация;

интелигентен, устойчив и приобщаващ икономически растеж;

социално и териториално сближаване;

изграждане на устойчивост и подготвеност за кризи;

политики за следващото поколение, включително образование и развитие на уменията.

 

Националните планове трябва да заделят поне 37% от бюджета си за мерки по отношение на климата и биоразнообразието и още 20% за мерки в областта на цифровите технологии. Правилата забраняват финансирането на мерки, които причиняват значителни вреди на околната среда.

Как ще функционира механизмът

За да получат подкрепа, държавите в ЕС ще трябва да подготвят планове за възстановяване и устойчивост, в които да предложат реформи и проекти за публични инвестиции за изпълнение до 2026 г. Тези планове ще бъдат интегрирани в ежегодния цикъл на икономическа координация, известен като Европейския семестър. Плановете следва да бъдат представени до 30 април.

Комисията ще направи оценка на плановете и ще изготви предложение към Съвета със сумите безвъзмездни средства и заеми и целите, които следва да бъдат постигнати от всяка страна. Съветът ще трябва да приеме официално плановете.

Мерките, които страните вече са предприели в отговор на кризата от февруари 2020 г. насам, също могат да получат финансова подкрепа.

Плащания ще се правят след постигане на заложените цели в националните планове, но страните могат да поискат предварително финансиране в размер на 13% от общата сума, което да бъде дадено след одобрението на плана от Съвета.

Държавите ще дават отчет за постигнатия напредък два пъти годишно в рамките на Европейския семестър.

Демократична легитимност

В преговорите Парламентът оказа натиск за по-голяма прозрачност на процеса на одобряване и изпълнение на плановете за възстановяване. Договореният законодателен текст предвижда Комисията да изпраща националните планове и предложенията за решения едновременно на Парламента и на Съвета.

На всеки два месеца представители на Комисията ще могат да бъдат канени в парламентарните комисии за дискусия относно напредъка по плановете за възстановяване. Комисията също така ще трябва да представя годишни отчети по прилагането на механизма и други отчети за оценка.

Депутатът Зигфрид Мурешан (ЕНП, Румъния), който е сред докладчиците за механизма, приветства включването на Парламента във всички етапи на процеса. „Това е добра новина... Механизмът за възстановяване и устойчивост ще има пълна демократична легитимност“, заяви той.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3883