EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Как да се прилага ДДС за дарени храни?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Как да се прилага ДДС за дарени храни?

mail09:01 | 28.03.2017прегледи 926 коментарикоментари 0


Правилникът за прилагане на Закона за данък върху добавената стойност (ДДС), сред които е и начинът за деклариране и отчитане на ДДС за безвъзмездно предоставяне на хранителни стоки е публикуван в Държавен вестник, съобщиха от Министерството на финансите.

И въпреки, че с промените в закона в края на миналата година, процедурата трябваше да почне да действа от 1 януари 2017 г., тя се забави, тъй като не бяха приети подзаконовите актове. След близо тримесечно забавяне Правилникът вече е готов.

С промените в закона, предложени от депутатите Петър Славов и Мартин Димитров и с активната подкрепа на омбудтсманът Мая Манолов, търговци и производители вече имат право да даряват храни до 30 дни преди изтичането на срока им на годност и които са освободени от ДДС. За да няма злоупотреби, условието е стойността на даренията на година да е в такъв размер, че да не се надхвърля 0.5% от общия годишен оборот на данъчно задълженото лице, което ги дарява. Главната цел на законодателните промени бе да бъдат мотивирани големите хранителни вериги да даряват храна, вместо да я изхвърлят.

Готови са и други нормативни изисквания според закона. Агенцията по храните е съставила списъкът с храните, които могат да бъдат дарявани и сроковете на годност, в които това може да се случи. Министерството на труда и социалната политика пък разработи списък на лицата, които могат да даряват храни. След като е публикуван и Правилникът за прилагане на Закона за ДДС, вече няма пречки да стартира и самата процедура  за даряване на храни от производители и търговци.

От съобщението на Министерството на финансите става ясно, че с Правилника за прилагане на Закона за ДДС се урежда още редът за подаване от наследниците на декларация и отчетни регистри при дерегистрация поради смърт на физическо лице или физическо лице - едноличен търговец.

В подзаконовия акт са обяснени и разпоредбите за приспадане на данъчен кредит, пропорционално на степента на използване на стоки (в т.ч. недвижим имот) за извършване на независима икономическа дейност, които са или биха били дълготрайни активи по смисъла на ЗДДС.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4093