EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Как да осигурите заплати без уволнения?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Как да осигурите заплати без уволнения?

mail11:16 | 25.07.2010прегледи 1333 коментарикоментари 0


Собствениците на малък бизнес се стремят да останат в играта в условията на днешната променлива икономика, която сериозно работи срещу тях. Суровините все повече поскъпват. Доларът се понижава. Получаването на кредити е все по- трудно. И разходите около здравето продължават да се увеличават. В резултат много предприемачи орязват един от най- големите си разходи - заплатите.
Идеи като уволнения и намалено работно време се превърнаха в ключови след настъпването на повсеместния икономически спад, отбелязва Reuters.
И докато понякога съкращенията са неизбежни в определени компании, то работодателите биха могли да се замислят върху това да ги сведат до минимум. Ето защо: Служителите не просто допринасят за продуктивността на компанията, те също така са добре обучени, и то след направени сериозни разходи, в спецификата на конкретните бизнес техники. Ако направиш уволнения днес, то утре ще платиш дори повече, за да си осигуриш нов екип, когато икономиката се възстанови.

 


Вместо това, си заслужава да бъдат обмислени средните стратегии за намаляване на разходите по възнагражденията:


Осигурете работа на служителите: Ако няма достатъчно работа за вършене, то обмислете да смените някои от задълженията на хората, предлага Рей Фридман, професор по мениджмънт в Университета Вандербилт в Нашвил, Тенеси. „Бил съм свидетел на това как големи компании се справят с икономическия спад като държат служителите си на работа, за да боядисват или да поправят инструменти,” коментира Фридман. Малките компании могат да се поучат от този опит и да спестят пари като ангажират работниците с дейности, за който при по- добри времена биха наели някой друг да свърши.
И докато такава смяна на ролите би могла да обезпокои някои работници, отбелязва Кристофър Колинс - професор по управление на човешките ресурси в Университета Корнел в Итака, Ню Йорк, то „откровеността е наистина важна”. Ако обясните на глас на своите служители, че подобна смяна на работата е само временна, те може би ще оценят намерението ви да спестите средства и да помогнат, доколкото могат.
Проучете алтернативите:  Като общувате  открито и честно със служителите си, може да ги попитате за техните бизнес идеи за намаляване на разходите, предлага още Колинс. „Те може да имат креативни идеи, които да не са свързани непременно с орязване на възнагражденията.” Може да бъдат отстранени неефективни процеси, които служителите да са забелязали, след подобряването на които да бъдат спестени пари.


Потърсете доброволци: Може да попитате служителите си дали не искат да излязат в доброволен отпуск. „Някои служители може да искат да си вземат почивка,” отбелязва Фридман. „По- добре е да освободите тези, които също искат това, и които могат да си позволят време, през което да не ходят работа, вместо да налагате тази схема на всички останали. Някои служители може да използват времето, за да отидат на ваканция, да прекарат време със семействата си или да работят по лични проекти, ако имат обещание, че ще останат на работа, когато икономическите условия се подобрят.


Предложете и други стимули: Разгледайте някоя от другите форми за компенсации, съветва Джийн Маркс, бизнес консултант от Филаделфия. Например, въведете опция за получаване на акции вместо плащане в брой. Това може да е добра алтернатива за кратък период от време. Ако компанията редовно предлага бонуси, които не може да си позволи сега, то те могат да бъдат заменени с нефинансови компенсации - като повече почивни дни, например. Обмислете и варианта за намаляване на работното време, което също е по- гъвкав вариант за намаляване на разходите в сравнение с уволненията.


Намалете заплатите: Ако всички други идеи се провалят, може да обмислите да намалите заплатите, съветва Колинс от Корнел. Подобна стъпка съдържа редица противоречия. Въпреки всичко, обаче, докато финансовото оцеляване на служителя е поставено под въпрос, то по- ниската заплата е за предпочитане пред съкращението. Ключът към успешното справяне със ситуацията е служителите да бъдат ангажирани с работата, дори и при по- ниски заплати.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg