EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Как да направим енергия от биомаса

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Как да направим енергия от биомаса

mail09:30 | 26.01.2011прегледи 1393 коментарикоментари 0


Колкото повече нараства използването на биомаса и твърди битови отпадъци за производство на енергия, толкова по-вероятно е ЕС да не наложи санкции на страната ни. Това са заявили от Българската асоциация за устойчива енергия /БАУЕ/ в рамките на организирания в София от Българския енергиен форум семинар за възобновяемите енергийни източници. В момента има много наболели проблеми, които могат да бъдат решени в закона за възобновяемите енергийни източници, съобщават от БАУЕ. От Асоциацията отбелязват огромното значение на производство на енергия от биомаса и твърди битови отпадъци за изчистването на околната среда от опасни отпадъци, каквито са отпадъците от фермите, мандрите, маслобойните, кланиците, месопреработвателната промишленост, консервната промишленост, развалена стока от магазини и тържища, паднали и заболели дървета, отпадъците от дърводобива и дървообработването, както и твърдите битови отпадъци.
Можем да избегнем плащанията на огромни глоби от българските производители. Нещо повече - можем да генерираме допълнителна добавена стойност, и то най-вече в по-слабо развитите селски райони, казва председателят на асоциацията Костадинка Тодорова. По думите й, за да бъде производството на енергия от биомаси жизнеспособно и да окаже трайно влияние върху цялостното икономическо развитие на регионите, е необходимо да бъде определена справедлива изкупна цена на енергията от биомаса и твърди битови отпадъци.
Сега няма данъчното облекчени стимули за инвестициите в производството на енергия от биомаса и твърди битови отпадъци смятат в асоциацията. Исканията на Асоциацията срещат подкрепата на общините, тъй като привличането на инвестиции за изграждане на обекти за производство на полезна енергия носят много ползи - в пъти по-големи от изграждането и поддържането на депа - по-чисти въздух, почви и води, възможност за екологично земеделие, здравен туризъм и много други. Калкулациите на общините показват, че повишаването на такса за депа, разпределена на всеки човек, е в пъти повече, отколкото ако се стимулира използването на производството на енергия от отпадъка с една по-преференциална цена.  За развитието на регионите и за увеличаването на заетостта на живеещите в тях Асоциацията предлага да се приеме бонусна система, приложена успешно в редица европейски страни за отглеждане на растения за производство на енергия. 14 000 работни места ще създаде само производството на енергия от свободната дървесна маса, се посочва в съобщението. Експерти на компанията "Газ дьо Франс" са обявили желанието на корпорацията да инвестира в у нас 100 млн. евро при подходящи условия за инвестиции и данъчни облекчения.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4113