EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Как да намалим сметките за парно?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Как да намалим сметките за парно?

mail10:10 | 10.10.2013прегледи 1136 коментарикоментари 0


Добрата топлоизолация на жилището може да доведе до значителни икономии от сметките, тъй като старата дограма и "изтичането" на топлината през нея, могат да натоварят сметката с 10-25%, сочат проучвания. Ефектът от подобна мярка би се усетил и през лятото, когато жилищата се охлаждат.
Популярна и ефективна мярка е и изолирането на стената зад радиатора с фолио. Пред радиаторите не трябва да се поставят мебели, плътни завеси, не са желателни и радиаторни решетки, тъй като те са препятствие пред достъпа на топлина към помещението. С тях се "затваря" пространство около отоплителното тяло и термовентилът се затваря при затоплянето му. Така част от топлината отива към стената и навън, а според експерти това води до увеличение на консумацията на топлинна енергия с 10-20 на сто.

Поддържането на еднаква температура в цялото жилище не е икономично, отбелязват от "Топлофикация София". С включването само на един радиатор и широко отворени врати, останалите помещения няма да се стоплят и сметката няма да падне, посочват от дружеството някои от най-популярните заблуди.
Работещият постоянно радиатор ще консумира големи количества енергия, за да поддържа зададената чрез термостатичния вентил температура в широкото пространство. Ако сутрин всички излизат от дома, не е добре напълно да се затварят вентилите на радиаторите. Вечерта ще е нужна много повече енергия, за да се стоплят изстиналите помещения. Най-добре е вентилите да се оставят на първа или втора степен.
Когато се налага по-дълго време да се отсъства от жилището, е хубаво вентилите да се оставят на деление "звездичка". Така в помещението ще се поддържа минимална температура /6-7 градуса/ и дори навън да е страшен студ, радиаторите няма да замръзнат и да стане авария.
При проветряване, вентилът трябва да се остави на "звездичка" и прозорците да се отворят широко за пет минути, съветват още от топлофикационното дружество. Термостатичният вентил не трябва да се оставя дълго време под прякото действие на студения въздух, защото тогава той се отваря автоматично на максимална степен и консумацията на енергия от радиатора е много голяма. Жилището не бива да се претопля. Европейски експерти са изчислили, че понижението на температурата в дома с един градус е равно на около 6% икономия на енергия.
Източник: БТА


Тагове: парно, пестене
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg