EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Как да изчислим компенсация по мярка „Запази ме”?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Как да изчислим компенсация по мярка „Запази ме”?

mail07:35 | 25.02.2021прегледи 1175 коментарикоментари 0


От месец януари 2021 г. вече са в сила промените по проект „Запази ме” на Агенцията по заетостта, който осигурява финансови компенсации на работниците и служителите от затворените бизнеси. Така се установява нов начин на формиране на компенсацията за периода 01.01.2021 г. – 31.03.2021 г., като се имат предвид актуалните противоепидемични мерки.  

Основната промяна се състои в това, че при продължителност на работния ден от 8 часа, уговорена в основния трудов договор, компенсацията ще бъде в размер на 75 на сто от месечния осигурителен доход за м. октомври 2020 г. за съответната длъжност на лицето, осигурено по реда на чл. 4, ал. 1, т. 1 от Кодекса за социално осигуряване в основния трудов договор в икономическите дейности, за които с акт на държавен орган са въведени временни ограничения за осъществяването им. 

В случаите на непълно работно време размерът на компенсацията се определя пропорционално на уговореното работно време в основния трудов договор, действащ към датата на акта на държавен орган. 

Изчисляването на компенсацията за месеците януари, февруари и март  2021 г. става по следния начин:

Осигурителният доход за месец октомври 2020 г. се разделя на броя на работните дни в месеца, за който ще се изплащат средствата, и се умножава по броя на работните дни, за които се изплащат компенсации, т.е. броя дни през отчетния месец, в които сте ползвали неплатен отпуск. 

Дадените по-долу примери са с брой работни дни за месец януари 2021 г. Изчислението за месец февруари и март 2021 г. се определя в зависимост от броя на работните дни в съответния месец. 

Агенцията по заетостта публикува няколко лесни стъпки и поредица от примери на електронната си страница в раздела на мярката „Запази ме” или тук, за да се ориентирате сами за размера на компенсацията за месец януари 2021 г. 

За допълнителни въпроси и уточнения на разположение е електронна поща zapazi_me@az.government.bg. 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg