EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Как да изберем дезинфектант?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Как да изберем дезинфектант?

mail17:05 | 11.05.2020прегледи 419 коментарикоментари 0


Как да подбираме и купуваме дезинфектанти съветват Активни потребители. 

● При закупуването им внимателно четете етикетите! Там трябва да пише изрично, че препаратът е за дезинфекция на ръце и активната му база - етилов спирт (денатуриран алкохол), пропанол или изопропанол. Проверете на опаковката за сертификат от МЗ - регистрационен номер на продукта като биоциден препарат, предназначен да унищожава вредните микроорганизми (бактерии, гъби и вируси) по химичен път. Много от предлаганите на пазара продукти са регистрирани като козметични изделия.

● В подобни опаковки често се предлагат препарати за дезинфекция или почистване на повърхности. Не ги използвайте за ръце! Не употребявайте за ръце препарати съдържащи водороден пероксид, силни киселини или основи и активен хлор. Те нараняват кожата.

● Внимателно прочетете и другите съставки на препаратите. Често производителите добавят масла или екстракти от растения, както и парфюми. Въпреки приятния аромат, те могат при продължителна употреба да предизвикат нараняване на кожата или алергизиране. Избирайте простите компоненти, препоръчани от СЗО – алкохоли, глицерин, вода.

● Повечето от продуктите, предлагани в търговската мрежа са гелове. Доказано е, че геловете имат по-слабо дезинфектиращо действие. Избирайте течните препарати.

● Не употребявайте едновременно сапун и дезинфектант! При мръсни ръце първо измийте със сапун, подсушете и после нанесете препарата за дезинфекция.

● Не забравяйте, че алкохолите са силно запалими! Не нагрявайте и не доближавайте до огън препаратите за дезинфекция.

● Алкохолите в препаратите са силно летливи и лесно се изпаряват. След употреба затваряйте плътно опаковките.

Рецептата на Световната здравна организация

Основното изискване на СЗО е за концентрацията на алкохол в препаратите:

● 80% (обем/обем) еквивалентно на 70% (тегло/тегло) етилов алкохол или 75% (обем/обем) изопропанол;

● 1,45% (обем/обем) глицерол;

● 0,125% (обем/обем) водороден пероксид;

● дестилирана вода до 100% обем.

Препоръчително е изходният алкохол да е чист 96%, без добавки и денатуриране. Водородният пероксид убива спорите на бактериите, които са устойчиви на алкохолите. Глицеролът е срещу кожни раздразнения. След смесването им препаратът трябва да престои поне 72 часа, за да може водородният пероксид да убие спорите в съдовете и да се разгради.

Изводи

На пазара може да се натъкнете на препарати с понижена способност за дезинфекция. Затова при възможност първо се измивайте със сапун и течаща вода и използвайте дезинфекция ако нямате възможност за миене. Най-добрия препарат може да си направите сами по рецептата на СЗО, чиито компоненти са достъпни в аптеките. В краен случай може да използвате чист спирт (96%) като не забравяте, че при дълготрайна употреба той изсушава кожата на ръцете.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg