EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Как върви ремонтът на Къщата-музей "Пейо Яворов"?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Как върви ремонтът на Къщата-музей "Пейо Яворов"?

mail06:20 | 10.05.2016прегледи 723 коментарикоментари 0


В Къщата-музей "Пейо Яворов" ще се помещава и Националният музей на литературата. Това съобщи пред журналисти министърът на културата Вежди Рашидов.

Рашидов инспектира ремонтните дейности, които се извършват в имота на ул. "Г.С. Раковски" 136 в столицата. Засега единствено фасадата на старинната сграда е реставрирана.

"Състоянието на къщата на Пейо Яворов никак не е добро, защото е стара. Положението вътре е съвсем естествено за къща, която е над 100 години. За да може тя да се възстанови отново, трябва да се "бият" бетонни подпорни колони и трябва да се сложат бетонни плочи. Къщата иска солиден ремонт с укрепване. След реставрацията музейната част на къщата ще бъде етажът, където Яворов е живял", заяви Рашидов.

"Трябва да запазим тези две стаи автентични, за да носят информация за съдбата и живота на поета", допълни министърът на културата.

Вежди Рашидов поясни, че предстои смяна на покрива и керемидите на сградата, оцени фасадата на сградата като красива и обясни, че ремонтът е започнал от фасадата, за да може да се забележи, "че става нещо вече".

Според него целият ремонт на къщата-музей би струвал не повече от 3,4 млн. лв. "Такава къща с такава история няма цена. Има неща, които нямат цена. Ако трябва ще я ремонтираме на няколко етапа, но трябва да стане", зарече се министърът.

"Намерихме със собственика общ език. Той се оказа доста добър патриот", заяви министърът на културата като допълни, че се търси и друг имот за собственика на къщата-музей, който да замени настоящия.

Рашидов съобщи, че вчера е разговарял и с премиера Бойко Борисов и му е изпратил снимки на процеса по ремонта на къщата на Яворов, а Борисов е приел присърце нещата и имал желание да се спаси къщата.

Очаква се след края на ремонта на фасадата къщата-музей на Яворов, която ще има и нов покрив, да отвори врати специално за Нощта на музеите на 21 май 2016 г. Посетителите тогава ще могат да разгледат и съхранените в автентичен вид стаи, които са обитавали поетът и Лора Каравелова.

Вежди Рашидов призна, че той самият е за строги мерки за собственици на национални културни обекти, които не се грижат за тях. "Може би наказанието трябва да е по-високо. Когато имаш аритметики да построиш върху един паметник нещо, от което ще вземеш 5 млн. лв., 50 000 лв. глоба не те плаши", заяви още той.

Източник: БГНЕС

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4150