EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Как Виена се пази от горещините?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Как Виена се пази от горещините?

mail13:10 | 22.07.2014прегледи 1081 коментарикоментари 0


Летните жеги в града могат да се окажат изтощителни за човешкия организъм. Местните власти във Виена са помислили и за това и са публикували на сайта на общината ценни съвети, които помагат да се предпазим от жегите, които сигурно ще настъпят и у нас. През последните години значително се увеличиха дните с високи и екстремно високи температури в австрийската столица. За топлинни вълни говорим, ако в два поредни дни температурите са над 30 градуса и прогнозата за третия ден е също такава. Експертите на община Виена, наблюдаващи климатичните промени, отчитат увеличен разход на енергия през горещите летни дни. През следващите 20 години в града се очаква емисиите на въглероден двуокис, генерирани от охлаждането на сгради, да се повишат два пъти. За да се спре тази тенденция, Виена стартира през 2013 година кампанията “Разумно охлаждане”. В специалната брошура “Слънцезащитни системи – охлаждане без климатик” са представени иновативни системи за слънцезащита на сгради. Целта на кампанията е да покаже на виенчани енергийно ефективни решения за поддържане на адекватна температура в жилищата и на работните места по време на топлинните вълни, които според учените ще зачестяват през следващите години.
Виенската община подчертава, че летните горещини, които са типични за нашите географски ширини, не са опасни за здрави хора, ако се спазват някои прости правила. Особено внимателни трябва да са възрастните хора над 75 г., малките деца, хората с хронични здравословни проблеми и работещите на открито. Продължителното стоене на слънце може да доведе до усилено потене, а вследствие на това и до дехидратация, прегряване, слънчев удар или колабиране.

И така какво помага в горещите летни дни:
Стойте повече на сянка и в хладни помещения с вентилатори или климатици.
Затъмнявайте помещенията през деня, затворете прозорците и проветрявайте само нощно време или рано сутрин.
Ако излизате навън, пазете кожата от директни слънчеви лъчи.
Вземайте хладен душ или вана, алтернативно можете да използвате студени компреси.
Носете леки свободни дрехи от естествени материали.
Дори да не изпитвате жажда, пийте повече течности – вода или неподсладени плодови сокове. През летния сезон във Виена са монтирани над 900 мобилни чешми с питейна вода. Избягвайте алкохол и тютюнопушене. Яжте по малко, по-често и по-леки храни.
И не забравяйте за близките, приятелите и съседите, които са сами вкъщи. Обаждайте им се и им помогнете, ако е необходимо.
Ако спазвате тези прости правила, ще можете да се насладите на лятото, дори ако сте на работното си място и далеч от морето.

Снимки:Copy MA49/Houdek
 


Тагове: Виена, горещини
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg