EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Как АЕЦ „Аккую“ в Турция се защитава от аварии?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Как АЕЦ „Аккую“ в Турция се защитава от аварии?

mail09:40 | 31.08.2020прегледи 900 коментарикоментари 0


На строителната площадка на новоизграждащата се АЕЦ „Аккую“ в Турция бе доставен най-важният елемент от пасивната система за безопасност на втори енергоблок – уловителят на стопилката. Височината на корпуса му е 5,8 метра, а диаметърът е 6,1 метра. Уловителят представлява 169-тонен стоманен конус, който в случай на извънредна ситуация ще задържи стопилката от активната зона и ще предотврати излизането на радиоактивни вещества извън реакторния цех. По този начин АЕЦ „Аккую“ е защитена и от най-тежките аварии.

Съвременните атомни електроцентрали с реактори от поколение 3+ са оборудвани с устройство за уловител на стопилката. Сред характеристиките му за максимална безопасност са висока сеизмична устойчивост, повишена хидродинамичност и здравина при удар. 

Уловителят на стопилка е произведен в руското предприятие „Тяжмаш“. Монтажът на устройството във втори енергоблок на централата е планиран за ноември 2020 г. Теглото на уловителя, заедно с вътрешното оборудване, ще достигне 668 тона след завършването на монтажа.

„Най - активните дейности се провеждат на първи енергоблок на централата – тази година планираме да завършим външните стени на централната зала. През следващата ще инсталираме корпуса на реактора.  През август 2021 г. ще започнем заваряване на главния циркулационен тръбопровод“, отбеляза генералният директор на проектната компания „Аккую Нуклеар“ Анастасия Зотеева. По думите ѝ за първи енергоблок са произведени 4 парогенератора в предприятието на „Росатом“ – „Атоммаш“.

„След като те бъдат доставени на площадката, очакваме корпуса на реактора. През тази есен ще инсталираме уловителя на стопилката във втори енергоблок.  Едновременно с това се изграждат и други спомагателни обекти – строително-монтажни бази, съоръжение за съхранение на гориво, тунели“, допълни още Зотеева.

Към момента строителни дейности се извършват на три енергоблока на АЕЦ „Акуую“. Те се осъществяват под контрола на независими инспектиращи организации и националния регулатор - Агенцията за ядрено регулиране (NDK), както и от експерти на международната инженерна компания Assystem.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg