EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Как DIEM се бори с недостига на храна?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Как DIEM се бори с недостига на храна?

mail18:40 | 12.05.2023прегледи 786 коментарикоментари 0


Подробните, изчерпателни и навременни данни са от съществено значение за справяне с въздействието на сътресения като суши, земетресения или конфликти върху селскостопанското производство и поминъка в части на света, засегнати от хранителни кризи.

От стартирането си, по време на първата вълна на глобалната пандемия от КОВИД-19 преди три години, Информационната система за данни при извънредни ситуации (DIEM) на Организацията по прехрана и земеделие на Обединените нации (ФАО) улеснява вземащите решения да оценят острата продоволствена несигурност на селскостопанските домакинства и да анализират нейните причини, когато настъпят такива сътресения, пише ФАО.

Водена от редовно събирани първични данни, комбинирани с геопространствени данни, Информационната система на ФАО е новаторски инструмент по отношение на неговия размер, сложност, качество и скорост. Това е първият път, когато данни, фокусирани върху селскостопанския поминък в контекста на хранителна криза, се събират в такъв мащаб и честота.

Понастоящем системата е активна в повече от 25 страни с хранителна криза и системата ѝ за наблюдение изследва приблизително 150 000 домакинства годишно, представляващи повече от 650 милиона души.

"Информационната система за данни при извънредни ситуации запълва важна празнина в нашето разбиране за въздействието на шоковете върху селскостопанския поминък. Това има голяма стойност не само за ФАО, но и за всички наши партньори, позволявайки ни колективно да вземаме подобрени решения, като включително позволява смислени изпреварващи действия, както и действия за отговор", каза Рейн Полсън, директор на Службата на ФАО за извънредни ситуации и устойчивост.

В Афганистан, например, повече от 20 предложения за проекти са били изготвени с помощта на данни от Информационната система, набирайки над 400 милиона долара само през 2022 г., и ФАО вече не изготвя никакви предложения за Афганистан, без да цитира данни от системата. Освен това страни като Бангладеш, Мали, Мозамбик и Сиера Леоне сега цитират данни от системата в своите предложения за проекти, като по този начин им помагат да осигурят средства за проекти на място.

Друг скорошен пример за използването му от партньорите на ФАО е във връзка със земетресението през февруари, което опустоши големи райони на Турция и Сирия. В рамките на дни след събитието екипът на Информационната система за данни при извънредни ситуации е изготвил предварителен анализ на обработваема земя, изложена на различни нива на интензитет на земетресение, и го е показал като интерактивна карта с детайли както на областно, така и на подрайонно ниво. Този вид продукт е основен за насочването на оценките на място и спешната помощ.

Данни, достъпни за всички

Информационната система за данни при извънредни ситуации е разработена от ФАО и се финансира от Бюрото за хуманитарна помощ на Американската агенция за международно развитие (USAID), с принос от Европейския съюз и Специалния фонд на ФАО за спешни и рехабилитационни дейности (SFERA).

Платформата има за цел да подпомогне членовете на ФАО, агенциите на ООН, общността на донорите и други заинтересовани страни при информиране на решения, предназначени да задействат подходящи изпреварващи и ответни действия в подкрепа на селскостопанския поминък.

Данните се събират няколко пъти годишно в страните с най-голяма хранителна несигурност в света, на ниво домакинство чрез компютърно подпомогнати телефонни интервюта и анкети лице в лице. След това те бързо се публикуват в хъба. Обработката и анализът на данни завършва само за три дни, докато целият жизнен цикъл – от събирането на данни до валидирането и публикуването, отнема само 30 дни.

Прозрачността и отворените данни са ключови аспекти на проекта. Всеки може да създаде акаунт в Информационната система, за да изследва анкети, да навигира в таблата за управление, да експортира карти и да изтегля данни. Това гарантира, че дейностите на системата служат като обществени блага и че хуманитарната общност, академичните среди, медиите и всички заинтересовани страни могат да се възползват от голямото количество данни, които са достъпни за всички.

Сътресенията, анализирани от Информационната система за данни при извънредни ситуации, включват както природни, така и предизвикани от човека опасности. В тях влизат опасности, свързани с климата, земетресения, вулканични изригвания, инвазивни вредители, конфликти и насилие, както и икономически сътресения.

В допълнение към редовното наблюдение на хранителната криза, платформата също така предоставя интегрирана картина на въздействието на мащабни опасности (тежки сътресения) върху поминъка и оценка на доларовата стойност на щетите и загубите в селскостопанския сектор. Това се постига чрез комбиниране на дистанционно наблюдение, преглед на вторични данни, проучвания на домакинствата, интервюта с ключови информатори, дискусии във фокус групи и проучвания за краудсорсинг.

Данните от Информационната система също така са предназначени да бъдат включени в процеса на интегрирана фазова класификация на продоволствената сигурност и други усилия за програмиране на хуманитарна реакция, например като източник на базирани на Скала за несигурност на храните измервания за скорошна продоволствена несигурност. С течение на времето това ще се окаже ключово за подобряване на обхвата и надеждността на оценките на остра продоволствена несигурност в страните от системата./БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg