EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Казанлък - оръжие и рози

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Казанлък - оръжие и рози

mail14:30 | 17.07.2012прегледи 2152 коментарикоментари 0


Днес в поредицата на EconomyNews.bg „Кметът и инвеститорите” е Галина Стоянова* , кмет на община Казанлък. Как се привличат туристи от Саудитска Арабия до Япония, как българска роза вирее в град Таиф?

Данаил Алеков, специален пратеник на EconomwNews.bg в Казанлък

-Г-жо Стоянова, тъй като Казанлък е градът с най-много слънчеви дни, успявате ли да привлечете инвеститори за фотоволтаична енергия?
-Наистина, географското разположение на Розовата долина предполага много слънчеви дни. Затова свободните пространства представляват интерес за инвестиции от фирми, които изграждат соларни паркове. Тази година започна сериозна инвестиция за изграждане на такъв соларен парк в няколко населени места. Едната площадка е в с. Черганово, където соларният парк се простира на 600 дка площ и е с мощност 25 MW. По-голямата площадка е в землището на селата Голямо Дряново и Ясеново, където паркът е с мощност 50 MW. Двата парка получиха разрешение за ползване миналата седмица и дефакто вече произвеждат ток.
Освен това през 2011 г. започна производството на ток от друга голяма инвестиция – ветрогенераторния парк на Бузлуджа. Инвестицията е на швейцарската компания „Алпик” чрез неговото дружество в България „Ветроком”. Общата стойност е €80 млн. - построени са 20 турбини, които работят с пълна мощност, а токът вече се присъедини към мрежата на EVN и тази инвестиция започна да се възвръща. Освен това, паркът се очертава като туристическа дестинация, защото се намира по билото на Стара планина до връх Бузлуджа и много от нашите туристи неминуемо отиват да видят и парка. Фирмата-инвеститор има намерение да подобри инфраструктурата, така че да има зона за отдих и освен производство на ток да бъде и туристическа атракция.
-Фестивалът на розата стимулира ли туризма в региона?
-Тази година Фестивалът на розата се проведе в рамките на 5 седмици, вместо в 3 календарни дни. Това имаше добър икономически ефект върху туроператори, хотелиери и ресторантьори, както и върху потенциала на региона. Данните показват, че голяма част от гостите са отседнали през всичките 5 седмици на празника. Усилията, които полагаме в сферата на туризма, се оценяват на световната туристическа борса. Катарската, Японската, Естонската, Китайската национални телевизии, Телевизия Синхуа са само част от медиите, които отразиха събитието.
Казанлък има дългогодишни връзки с Япония и е побратимен с градовете Фукуяма, Мунаката и Хирошима. От японска страна получихме много добро предложение - градът ни е поканен да участва на едно от най-големите световни изложения на хранителни продукти от 26 април до 6 май 2013 г. в Осака, което се провежда на 4 г. В изложението взимат участие около 100 хил. компании и се посещава от 800 хил. туристи и различни фирми, които търгуват с хранителни продукти. Една от палатите се отделя за представяне на определен национален културен продукт, където Казанлък ще представи България с розовото масло и фолклора. Интересно е да се отбележи, че японците предпочетоха Казанлък пред кандидатите от САЩ (Лос Анджелис и Хавай) и Канада.
-Какви други предложения получихте по време на фестивала?
-Представители на района за розопроизводство в Саудитска Арабия – гр. Таиф, посетиха Казанлък. Проявиха интерес както от розопроизводството, така и от организацията на самия фестивал, защото имат намерение да организират такъв и в Таиф. Подписахме предварително споразумение за съвместна дейност със зам.-кмета на Таиф и очакваме през септември да участваме в техните празници, където да подпишем меморандум за побратимяване на двата града. Това само по себе си е важно, защото трябва да излезем от региона, в който европейските туристи предпочитат скъпите и луксозни курорти, и да се обърнем към туристите от Япония и Саудитска Арабия, защото те предпочитат райони, които са запазили своята култура и уникалност. Интерес проявиха и общинските съветници на гр. Аугсбург (Германия), които предложиха догодина да започнем партньорство, свързано с културния туризъм, както и партньорство между фирми от Казанлък и Аугсбург.
Холандска научна делегация направи изследване на алкалните мочурища край казанлъшкото село Голямо Дряново. Там виреят около 16 вида блатни орхидеи. Холандците успяха да опишат част от тях в 5-те дни на тяхното посещение тук, но са готови да започнат работа по съвместен проект. Ще се кандидатства за директно финансиране от ЕС за съхраняване на орхидеите в нашите алкални мочурища, които са защитени зони.
-Кои компании създават най-много работни места и същевременно показват стабилно развитие?
-„Българска роза Севтополис” АД преработва екологично чисти продукти за фармацевтиката и е една от стабилните фирми в община Казанлък. Разширяването на производствената база /б.р. фирмата инвестира 10 млн. лв. в нови мощности/ е доста голяма инвестиция за община Казанлък, което показва, че компанията ще се развива още в следващите години.
Освен град на розите Казанлък е и град на оръжията, затова често се шегуват, че можем да се казваме GUNS’N’ROSES. Военно-промишленият комплекс „Арсенал” е най-големият на Балканите и е най-големият работодател в общината с между 5000 и 6000 работници, цели фамилии и семейства. Предстои сключването на доста приоритетни договори за предприятието и разчитаме, че комплексът ще продължи да се развива по този начин.
Бих посочила и текстилният комбинат „Катекс” АД, който произвежда платове от чиста вълна и също е единствен по рода си на Балканите. Предприятието вече е частна инвестиция и разчитаме да се стабилизира.
Много голям процент от заетостта на жителите в Казанлък се осигурява от завод „България”, където се произвеждат конци.
Другото предприятие, което е единствено на Балканите, е НИКДИМ за производство на всякакви части за високоволтовата мрежа, като компанията търгува изцяло с чужбина. Още в първите години от развитието на града тук се установяват най-големите машиностроителни предприятия в сферата на хидравликата, които са запазени и до ден днешен - „М+С Хидравлик” АД и „Капрони” АД. Предприятията произвеждат преди всичко за износ и разчитаме много на тях за осигуряване на заетост, защото заплатите, които получават работниците там, са изключително добри.
Много евросредства бяха усвоени от „Капрони” АД, където поставят акцент и върху добрата социална политика. Бих казала, че предприятията в Казанлък са с добри мениджъри и имат много добри перспективи.
- А каква е инвестиционната програма на общината и как се усвояват еврофондовете?
-Инвестиционна програма е за около 5 млн. лв., която частично се осигурява от държавната целева субсидия на стойност 350 хил. лв., а останалата част – от приватизация и продажби на общинско имущество. Най-болното място на Казанлък е инфраструктурата, затова избрахме да започнем с проект за реконструкция и ремонт на пътища от общинската пътна мрежа, който ще бъде извършен до края на август. Бяхме принудени да изтеглим дългосрочен заем за 2 млн. лв., защото все още нямаме сключени големи договори за продажби на недвижими имоти през 2012 г. Кандидатствахме с два проекта по ОП „Околна среда”. Първият е за реконструкция на пречиствателната станция на стойност 23 млн. лв., като до няколко дни предстои да подпишем договора за този проект. Другият е за изграждане на канализационна и водопреносна мрежа в гр. Крън на стойност 19 млн. лв. и в момента извършваме необходимите корекции по проекта.
Приключваме един голям проект за саниране и енергийна ефективност на 7 училищни сгради, като до края на юли трябва да приключи санирането на 4 от тях.

*Галина Стоянова печели изборите за кмет на община Казанлък през 2011 година, преди това е била заместник областен управител на област Стара Загора. Тя е завършила Пловдивски университет "П.Хилендарски" с магистърска степен "Педагогика", получава професионална квалификация „Корпоративен мениджмънт” в Нов български университет, София. От The Open University, UK има диплом по "Корпоративен мениджмънт".
 снимки:община Казанлък

Още от поредицата на EconomyNews.bg „Кметът и инвеститорите”:

 "Султан инвестира в Своге"


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg