EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Султан инвестира в Своге

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Султан инвестира в Своге

mail13:30 | 05.07.2012прегледи 4194 коментарикоментари 0


След гигантът „Крафт Фуудс” в градчето дойде италианската „Петрол Вила Груп”, която изгражда 9 ВЕЦ-а, предстои изграждане на ферми за овце от Оман. Това казва в интервю за EconomyNews.bg кметът на общината инж. Жоро Цветков*.

 

EconomyNews.bg започва нова поредицата „Кметът и инвеститорите”, в която ще разказва как малки градове в България привличат големи инвеститори.

Данаил Алеков
Г-н Цветков, как се справя община Своге с финансирането на инвестиционни проекти?
Жоро Цветков: В момента сме кандидатствали по всички отворени програми. Не знам каква е причината при предишните управляващи да има само 2-3 одобрени проекта, но не смятам да гледам назад. До два месеца ще започне изграждането на пречиствателна станция за отпадните води в Своге и смяна на водопровода в цялата градска част на града и кварталите. Целият проект за водния цикъл е на стойност 26 млн. лв. и в момента очакваме становището на МОСВ. Подали сме проект за първото в България интелигентно улично осветление с LED-система в град Своге на стойност 2 млн. лв.
Два много важни проекта има и за село Свидня – единият включва изграждането на претоварна станция, с което ще се намали такса смет за цялата община, а другият е за подмяна на водопроводната и канализационна мрежа, на стойност 6 млн. лв. Също така имаме готови проекти за рекултивация на сметището в община Своге, изграждането на спортни площадки, както и за трансгранично сътрудничество. В момента изработваме и проект за пожаро-известителна кула, която ще дава информация в кой район на община Своге има пожар. Бюджетът ни в момента е 8,5 млн. лв., а преди 5 г. беше 16 млн. лв., така че разчитаме и държавата да ни помага.
В Своге обаче има и доста частни инвеститори, първата асоциация на всеки с вашия град е шоколадовата фабрика на „Крафт Фуудс”...
Ж.Ц: Да, това е най-голямата фабрика в България за производството на шоколад и там има открити между 500 и 600 работни места. Ние сме в прекрасни отношения с фабриката, но по отношение на спонсорството към общината, „Крафт Фуудс” имат ограничена политика. Най-голямата инвестиция на територията на община Своге обаче е на „Петрол Вила Груп” (Италия), която инвестира €116 млн. в изграждането на каскада от 9 ВЕЦ-а. В момента са изградени 3 от тях и до края на годината предстои откриване на още 2 централи - Прокопаник и Свражен. Всичките 9 ВЕЦ-а трябва да бъдат изградени до края на 2014г. Това е и първото частно-публично партньорство във областта на възобновяемите енергийни източници (ВЕИ), а наскоро италианската телевизия RAI дойде да заснеме най-хубавия ВЕЦ засега, а именно – този над с. Церово. В момента на всяка централа работят около 20 човека, така че общо между 200 и 300 човека, предимно от община Своге, ще намерят работа. Друг е въпросът, че община Своге притежава 10% от акциите на ВЕЦ „Своге” АД и след построяването на всичките 9 централи, ще получава дивиденти. Засега всичко се реинвестира, но „Петрол Вила Груп” са решили, че могат да отделят 9000 лв. всеки месец за спонсорство на общината. Тези пари ще отидат за изграждането на детски площадки, ремонт на читалищата в община Своге и на детските градини.
Какво предлагате на новите инвеститори?
Ж.Ц: Община Своге е съгласна да подпомага с каквото може всеки един инвеститор, който дойде на територията на общината. След посещение в Оман, успяхме да привлечем интереса на омански и катарски инвеститори в областта на селското стопанство. Засега плановете им са да изградят животновъдни ферми в селата Зимевица и Миланово, които да бъдат с капацитет до 100 хил. овце. Освен това имат интерес и в отглеждането на крави и закупуване на земеделска земя. Веднъж вече дойдоха част от потенциалните инвеститори, а през септември очакваме отново да дойде оманската делегация и този път вероятно ще бъде водена лично от съветника на султана.
Повечето инвеститори обаче се насочват към електроенергията и предимно ВЕИ. Имаме няколко предложения за изграждането на фотоволтаици, едното от които беше на немски инвеститор, но все още нямаме договорка с тях. Освен това търсим инвеститор за някои от блоковете на специализираната белодробна болница „Цар Фердинанд I” в с. Искрец, известно в цяла България с чистия си въздух.
Как се развива туризма в община Своге?
Ж.Ц.: Туризмът в следващите години ще бъде на едно по-различно ниво, благодарение на партньорството ни с „Петрол Вила Груп”. При всяка една водноелектрическа централа ще бъде изградена туристическа атракция. Това може да включва занимания като риболов, водни колела и други атракции в тази сфера. При ВЕЦ „Церово” има изградена къща за гости, а при ВЕЦ „Лакатник” са построени 10 бунгала, които могат да се отдават на туристите. В момента се ремонтира пътят Нови Искър – Своге – Мездра, което ще засили интереса на софиянци към имоти в община Своге. Тук има над 30 000 вили и очакваме отпушване на пазара на вили и имоти като цяло, въпреки че цените не са ниски.
Близостта до София ли е причината за ниската безработица в Своге?
Ж.Ц.: Да, общата безработица не е висока, тъй като повечето хора намират работа в София. Общината от своя страна също помага за намаляване на безработицата в Своге. По ОП „Развитие на човешките ресурси” вече сме осигурили заетост на 111 души, които работят по поддръжката на пътищата, градинарство и други дейности. От следващата седмица започва обучението на други 126 човека по програмата за временна заетост, а 4 младежи с висше образование участват по програма „Старт в кариерата”. По отношение на социалната политика на община Своге, трябва да се отбележи, че социалната кухня отново функционира и в момента осигуряваме храна на 60 социално слаби пенсионери. Социалният дом в Лакатник, където в момента живеят 90 човека с психични разстройства, ще бъде ремонтиран и капацитетът му ще бъде увеличен до 180 човека. Предстои реновиране и на защитения дом в с. Дружево, който подслонява 16 човека, но след ремонта бройката ще се увеличи до 24-25 човека. Предстои изграждането и на нов дом за възрастни хора в с. Церово, след като дружеството „Редки метали”, собственик на сградата, се съгласи да я продаде.


* Жоро Цветков е на 47 години, завършва средното си образование през 1983 г. завършва Техникум по машиностроене в Своге. Дипломира се с магистърска степен по „Подземен добив на подземни богатства“ в МГУ „Св.Св. Иван Рилски“, София.
Той е женен и има две деца.

Поредицата на EconomyNews.bg  "Новите инвеститори в България" съдържа:

Катар - най-богатото джудже

Петролните крале в България

Големите инвеститори от ОНД

България и парите на БРИК


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg