EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Йотингер подкрепя шистовия газ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Йотингер подкрепя шистовия газ

mail16:45 | 21.05.2013прегледи 470 коментарикоментари 0


Европейските страни не са длъжни да блокират програмите за разработка на находища на шистов газ в Европа, заяви в интервю за в. "Ле-з-еко" европейският комисар за енергетиката Гюнтер Йотингер, цитиран от ИТАР-ТАСС. Той отбеляза, че Европейската комисия подкрепя подобни инициативи. Трябва да сме отворени за такива проекти и да позволим на заинтересованите страни, като Великобритания и Полша, да развиват експериментални програми в тази област, въз основа на които може да се направи общоевропейска експертиза. От използваните в Европа 550 милиона кубични метра газ само една трета се падат на наши собствени ресурси, но този дял намалява, допълни Йотингер.
По думите му няма нищо странно в това, че през 2025-2030 година определена част в структурата на европейското газово потребление ще заеме шистовият газ.

Еврокомисарят обърна внимание също така на необходимостта да бъдат разнообразени вариантите за снабдяване с газ на европейските потребители чрез разработка на нови източници, развитие на пазара на едро, инвестиции в единната енергийна мрежа и изграждането на терминали за втечнен газ. Във връзка с това Йотингер посочи, че от предстоящата на 22 май среща на върха на ЕС, в чийто дневен ред е включена енергетиката, той очаква "ясен политически сигнал, насочен към европеизация на енергийната политика." Еврокомисарят обърна също така внимание и на заплахата от увеличаване на зависимостта на Европа от чуждестранни доставчици на газ.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4159