EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ИТАР-ТАСС: България очаква още по-ниска цена на газа

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ИТАР-ТАСС: България очаква още по-ниска цена на газа

mail12:15 | 15.10.2010прегледи 941 коментарикоментари 0


В предварителна информация за предстоящите днес в София преговори между президента на "Газпром" Алексей Милер и българския министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков ИТАР-ТАСС съобщава, че на тези преговори България очаква да постигне допълнително намаляване на цената на природния газ.
Руската информационна агенция цитира изявление на Трайков, според когото визитата на Милер ще бъде продължение на българско-руския диалог за строителството на газопровода "Южен поток" и за параметрите на договорите за доставка на газ.
ИТАР-ТАСС цитира също предположения на български медии, че в качеството на допълнителни аргументи в защита на своята позиция българската страна разчита на газопроводите с Гърция и Турция, за които договореност за изграждането им вече е постигната. По този начин България ще може да си осигури алтернативни доставки в размера на около две трети от потребностите на страната (около два милиарда кубически метра).
В навечерието на посещението си в България Алексей Милер посети Румъния, допълва ИТАР-ТАСС, където подписа меморандум за намерения по подготовката на техническо-икономически разчети за преминаването на "Южен поток" през румънска територия. За целта "Газпром" и румънската фирма "Трансгаз" се договориха да образуват съвместна експертна група.
По план първата отсечка от "Южен поток" трябва да бъде пусната в експлоатация на 30 декември 2015 г. с мощност 15,6 милиарда кубически метра годишно. Пълната мощност от 63 милиарда кубически метра на газопровода трябва да бъде постигната през 2018 г., посочва ИТАР-ТАСС.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg