EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Италия спря партиините субсидии

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Италия спря партиините субсидии

mail08:15 | 16.12.2013прегледи 1051 коментарикоментари 0


Италианското правителство спря държавните субсидии за политическите партии, предаде ДПА. С това то изпълни отдавнашните искания на обществото, което е все по-разочаровано от управляващия елит, смятан за корумпиран и твърде високо платен.
"През април обещах да премахна държавните субсидии за партиите до края на годината. В сряда го потвърдих. Днес изпълняваме обещанието", писа премиерът Енрико Лета в "Туитър". Премиерът, който ръководи крехко коалиционно правителство, е подложен на натиск да отвърне на нарастващото социално недоволство, отбелязва агенцията.
Кабинетът прие постановление, с което намали с 25 на сто държавните субсидии от 91 млн. евро за партиите, предвидени за 2013 г. Държавното финансиране ще бъде намалявано постепенно, до пълното му премахване през 2017 г. Партиите ще трябва да разчитат на освободени от данъци дарения, като частни лица ще могат да даряват максимум 300 хил. евро, а фирми - до 200 хил. евро, както и на други доброволни дарения.

Премахването на привилегиите за политиците е популярна кауза в засегнатата от кризата Италия. То беше едно от основните обещания в кампанията на движението "Пет звезди" на комика Джузепе Грило, което изненадващо спечели 25% от гласовете на парламентарните избори през февруари. Грило обаче отхвърли решението на правителството, защото то не принуждава партиите да върнат получените досега субсидии. "Пет звезди" вече се отказа от сумите, които има право да получава.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg