EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Италия разследва Meta заради ДДС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Италия разследва Meta заради ДДС

mail15:40 | 24.02.2023прегледи 837 коментарикоментари 0


"Мета" (Meta), компанията майка на "Фейсбук" (Facebook), е изправена пред потенциална данъчна сметка за около 870 милиона евро (925 милиона долара) в Италия, след като прокуратурата започна разследване в компанията. Това съобщиха два информирани източника, цитирани от Ройтерс.

Магистратите в Милано започнаха разследването по молба на Европейската прокуратура (EPPO), която поиска от италианската финансова полиция и агенцията за приходите да проверят дали има случай, в който регистрацията на потребител е била обложена с данък. 

"Категорично не сме съгласни с идеята, че предоставянето на достъп на потребители до онлайн платформи трябва да бъде обложено с ДДС", посочи говорител на "Мета" в съобщение до Ройтерс по електронната поща. 

Той добави, че компанията приема сериозно данъчните си задължения, плаща всички изискуеми данъци в страните, в които работи, и ще си сътрудничи изцяло с властите. 

Европейската прокуратура, която е базирана в Люксембург, съобщи, че не коментира текущи разследвания и не потвърди публично върху какви случаи работи.

Информацията за административен данъчен одит в "Мета" бе публикувана първоначално от италианския вестник  "Фато куотидиано".

Двата източника заявиха, че според прокурорите свободният достъп до платформите на "Мета" идва в замяна на достъпа до данните на потребителя и трябва да се класифицира като обмяна на услуги, поради което следователно подлежи на облагане с ДДС върху продажбите. 

Италианската данъчна полиция и агенцията за приходите са изчислили модел, според който "Мета" е трябвало да плати около 220 милиона евро данък върху продажбите за 2021 година, твърдят източниците. За изминалия период до 2015 г. изчислената сума 870 млн. евро. 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg