EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Италия: Новото правителство спечели пазарите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Италия: Новото правителство спечели пазарите

mail16:15 | 29.04.2013прегледи 478 коментарикоментари 0


Новият италиански премиер Енрико Лета спечели вота на доверие на финансовите пазари днес - ден, след като правителството му положи клетва, информира DPA. Цените на акциите на борсата в Милано се повишиха, еврото поскъпна, а лихвите по италианските държавни облигации се понижиха след сформирането на правителството, което сложи край на месеци политическа несигурност в третата по големина икономика в еврозоната. Лихвите по 10-годишните италиански държавни ценни книжа спаднаха с 10 базисни пункта до 3,95% - най-ниското равнище от октомври 2010 година. Същевременно еврото поскъпна с 0,4% до $1,3086 в сутрешната търговия в Европа. Инвеститорите в италиански облигации също изглеждат облекчени от появата на новото правителство на Лета, като котировките се повишиха с 1,4% на борсата в Милано.

По-рано рейтинговата агенция Moody's запази кредитния рейтинг на Италия, въпреки продължителната политическа криза в страната, предаде AFP. Основни причини за решението на Moody's са, че лихвите по държавните облигации остават сравнително ниски и че третата икономика в еврозоната е постигнала първичен бюджетен излишък (преди плащането на дължимите вноски по своя дълг). Най-големите минуси на италианската икономика според базираната в САЩ международна агенция са слабите перспективи за нейното съживяване и ниската й конкурентоспособност, що се отнася до цените на труда. Moody's остави кредитния рейтинг на Италия на равнище от "Baa2" (латински букви) - две степени над спекулативната категория. Тя обаче предупреди, че може да го понижи в средносрочен план, тъй като перспективата му остава негативна.
Друга водеща международна кредитна агенция, Fitch, понижи в началото на миналия месец кредитния рейтинг на Италия до "BBB+" - с една степен над оценката на Moody's.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3886