EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Италия нападна ЕК заради Генуа

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Италия нападна ЕК заради Генуа

mail10:34 | 20.08.2018прегледи 650 коментарикоментари 0


ЕК увери, че е насърчавала Италия да инвестира в инфраструктури, възразявайки на критиките на италианското популистко правителство след срутването на моста край Генуа, предаде Франс прес.

ЕС се е ангажирал да предостави на Италия 2,5 млрд. евро за инвестиции в пътища и жп транспорт през периода 2014-2020 година, изтъкна говорителят на комисията Кристиан Спар.

През април 2018 година комисията е дала зелена светлина за инвестиционен план за италианските автомагистрали, предвиждащ инвестиции от около 8,5 млрд. евро, включително в района на Генуа.

Италианският министър на вътрешните работи Матео Салвини, известен с антиевропейските си позиции, отправи множество обвинения срещу ЕС след трагедията, при която загинаха 39 души, а 16 бяха ранени.

"Ако има външни ангажименти, които ни пречат да изразходваме пари за сигурността на училищата и автомагистралите, ще трябва да поставим въпроса дали да продължаваме да спазваме тези ангажименти", посочи министърът във втърник.

 Салвини настоя да бъдат изключени фондовете за безопасност от правилата на Пакта за стабилност и растеж на ЕС. "Инвестиции, които спасяват животи, работни места и право на здравеопазване не бива да бъдат обект на лишени от гъвкавост изчисления и правила, наложени от Европа", изтъкна той.

В отговор на обвиненията Кристиан Спар подчерта, че "има гъвкавост в Пакта за стабилност и растеж и че Италия е една от страните, които най-много са се възползвали от това".

Автомагистрала А10, на която се намира рухналият виадукт край Генуа, е част от трансевропейската транспортна мрежа - програма за развитие на транспортните инфраструктури, отговаряща на изискванията на европейската директива от 2008 година за сигурността на пътищата, уточни Спар. Той допълни, че националните власти са тези, които трябва да проверяват дали правилата са спазени.

 

 

 

 


Тагове: Италия, ЕС
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg