EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Италия и Германия забавят ръст, Франция и Унгария - смело напред

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Италия и Германия забавят ръст, Франция и Унгария - смело напред

mail14:40 | 15.02.2011прегледи 623 коментарикоментари 0


Икономическият растеж на Франция е бил 0,3 процента през последното тримесечие на 2010 година и 1,5 процента през цялата изминала година, което отговаря на прогнозите, въпреки че правителството в един момент се надяваше растежът да се ускори.

Това съобщиха Франс прес и Асошиейтед прес, позовавайки се на данни на Националния статистически институт.
През 2010 година растежът на Германия и бил два пъти по-силен, отчитайки скок от 3,6 на сто, въпреки че германската икономика беше много по-тежко засегната от кризата.
През 2009 година брутният вътрешен продукт (БВП) на Франция се срина с 2,5 на сто - най-големият спад от десетилетия.
Статистическият институт съобщи, че потреблението на френските домакинства е нараснало с 0,9 процента миналата година спрямо 0,5 на сто през 2009 година.
Износът и вносът са намалели през 2010 година Правителството очаква растежът да достигне 2 процента през 2011 година.
Икономиката на Германия е забавила темп през четвъртото тримесечие на 2010 година, но все пак отчита растеж от 0,4 на сто спрямо предходните три месеца, обяви днес Федералната статистическа служба, цитирана от Асошиейтед прес и Франс прес.
През второто тримесечие растежът бе 2,2 процента, а през третото - 0,7 на сто, припомня АФП.
За цялата 2010 година брутният вътрешен продукт (БВП) на страната се е увеличил значително - с 3,6 процента, потвърждавайки предварителните данни, като нарастването е 3,5 процента след коригиране на резултата спрямо броя на работните дни.
На годишна основа икономическият растеж на Германия за четвъртото тримесечие е достигнал 4 процента, посочва АФП.
Германия излезе уверено от финансовия спад, след като възстановяващата се световна икономика допринесе за увеличаването на износа, който по традиция е силата на Германия, а и вътрешното търсене показа признаци на подобряване, отбелязва АП.
Икономическият растеж на Италия се е забавил до 0,1 на сто през четвъртото тримесечие на 2010 година, като за цялата година е достигнал 1,1 на сто спрямо очакваните от правителството 1,2 процента, показват първоначални данни на Националния статистически институт, цитирани от Франс прес.
Брутният вътрешен продукт (БВП) е нараснал с 0,1 на сто през последните три месеца на миналата година след растежа от 0,3 на сто през третото тримесечие и 0,5 на сто през второто.
Икономистите, анкетирани от Дау Джоунс нюзуайърс, очакваха да настъпи забавяне, но прогнозираха малко по-голям растеж от около 0,2 на сто през четвъртото тримесечие.
На годишна основа БВП е нараснал с 1,3 процента.
През 2009 година икономиката на Италия се сви с 5 процента.
Икономиката на Унгария е нараснала с 1,2 процента през 2010 г. спрямо предходната година, предаде ДПА, цитирайки предварителни данни.
Брутният вътрешен продукт (БВП) на страната се е повишил с 2 процента без отчитане на сезонните фактори през четвъртото тримесечие на миналата година спрямо същия период на 2009 г., надминавайки леко очакванията на анализаторите.
С отчитане на сезонните колебания растежът за четвъртото тримесечие на годишна основа е 1,8 процента спрямо 1,7 процента през предходния тримесечен период.
Миналата година Унгария излезе от дълбоката рецесия, при която икономиката на страната се сви с 6,3 процента през 2009 година.
През януари инфлацията в страната достигна 4 процента, отчитайки забавяне спрямо равнището от 4,7 процента през декември 2010 година.
На месечна основа потребителските цени са нараснали с 0,7 процента спрямо 0,3 процента през декември.
През януари централната банка на Унгария определи като средносрочна цел инфлацията да се забави до 3 процента и повиши водещата си лихва с 25 базови пункта до 6 процента като отговор на ускоряването на инфлацията през декември, припомня ДПА.


 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg