EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Италия, Гърция и Турция - нов енергиен съюз

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Италия, Гърция и Турция - нов енергиен съюз

mail12:11 | 22.06.2010прегледи 1824 коментарикоментари 0


Италианската агенция МАРКЕТПРЕС информира днес за подписването в Анкара на меморандум за разбирателство между италианската компания "Едисон", гръцката "Депа" и турската "Боташ" за транзитирането през Турция на природен газ по проекта ИТГИ (Интеркоридор Турция-Гърция-Италия), в който участва и България.
ИТГИ е първия етап от проекта "Южен коридор", който е класиран от ЕС като "проект от европейски интерес" и е включен в Европейския възстановителен план (European Recovery Plan) с предложение за финансиране в размер на 100 милиона евро.
Меморандумът определя общите постановки и условията за използването на капацитета на турската мрежа, която е собственост на "Боташ", за транзитиране до границата с Гърция на необходимите за ИТГИ количества газ. Споразумението задълбочава партньорството между трите компании, като създава предпоставки за участието на "Боташ" в консорциума ИГИ-Посейдон, който в момента е контролиран на равни начала от "Едисон" и "Депа" и отговаря за строителството на подводния газопровод "Посейдон" между Гърция и Италия. Освен това меморандумът предвижда трите компании да се споразумеят за съвместни действия с цел увеличаване на капацитета на турската мрежа за пренос на природен газ, се посочва в информацията.
"Подписването на меморандума е голяма крачка напред за ИТГИ, защото окончателно определя рамката на транзитните права на Турция и ни позволява да ускорим сключването на договорите за покупки на газ от Азербайджан. ИТГИ е в състояние в кратки срокове да отвори "Южен коридор" и да осигури износа на газ от Азербайджан за Европа. Това е стратегическа инфраструктура, която значително ще повиши европейската енергийна сигурност, като осъществи първата връзка с района на Каспийско море, където се намират около 20 процента от световните запаси на природен газ," цитира в заключение агенцията оценките на управителя на италианската компания "Едисон" Умберто Куадрино.
През юли 2007 година Италия, Гърция и Турция подписаха междуправителствена спогодба за изграждане на ИТГИ, а две години по-късно към него се включи и България. ИТГИ ще продължи ИТГ (Интеркоридор Турция-Гърция), завършен през ноември 2007 година с максимален капацитет от 11,5 милиарда кубически метра газ годишно, от Комотини до Теспротия на брега на Йонийско море, като този участък от газопровода ще бъде построен от гръцката компания "Десфа", която е контролирана от "Депа" и е собственик на гръцката мрежа за пренос на природен газ. Това е сухоземният участък от ИГИ (Интеркоридор Гърция-Италия) с дължина 600 км.
Консорциумът ИГИ-Посейдон, съставен от италианската компания "Едисон" и гръцката "Депа", ще изгради 200-километровия подводен газопровод "Посейдон" от Теспротия до италианското пристанище Таранто. 
Същият консорциум заедно с български партньор ще построи ИГБ (Интеркоридор Гърция-България) от Комотини до Стара Загора с дължина 160 км и годишен капацитет между 3 и 5 милиарда кубически метра газ. ИГБ е част от проекта "Южен коридор" на ЕС, който го финансира с 45 милиона евро.
ИТГИ е вариант на "Набуко", който ще пренесе природен газ от Каспийския регион и Близкия изток до западноевропейските потребители, но през южните Балкани и Италия, а не през централна Европа. Той ще бъде допълнително подсилен от проекта ТАП(Трансадриатически провод), който ще изпълни швейцарско-норвежки консорциум, съставен от компаниите ЕГЛ и "Статойл". Проектът, който всъщност е разклонение на ИТГИ, включва строителство на газопровод от Солун до адриатическия бряг на Албания и италианското пристанище Бриндизи.
Тези проекти гарантират ключовата роля на Италия и в случай на промяна на

геополитическите сценарии. Рим разполага с достатъчно аргументи, за да убеди Москва, че "Южен поток" лесно ще се свърже с ИТГИ на българска територия, с което Русия получава чрез един газопровод две балкански трасета за заобикаляне на Украйна и Белорусия, увеличава енергийния си износ за Европа и укрепва позициите си на Балканите и в  Средиземноморието. 



 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg