EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Италианският зехтин е гръцки

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Италианският зехтин е гръцки

mail10:30 | 27.12.2011прегледи 628 коментарикоментари 0


Осемдесет процента от италианския зехтин е смесен с по-евтин зехтин от други страни, предимно от Гърция, Испания, Мароко или Тунис, съобщава в. "Република", цитиран от Франс прес.
Митниците и данъчните служби са започнали разследване в сектора, чийто годишен оборот достига 5 милиарда евро. Според Стефано Мазини, член на основната селскостопанска асоциация Колдирети (Coldiretti), съществува мощна група в хранителния сектор, която трупа огромни печалби благодарение на вноса и липсата на проследяване на смесените зехтини. Той е на мнение, че вече може да се говори за селскостопанска мафия в сектора на зехтина.
Проблемът според разследването е, че производителите и износителите на зехтин от чужбина са често пъти филиали на същите предприятия, които внасят и продават зехтин в Италия. "Те контролират цените, контролират пазара. Едно време тези
добре известни италиански компании пресоваха маслините, а днес притежават складове", пише "Република". Зехтинът от чужбина се внася само за 20 евроцента килограма и се препродава за 4 евро.
Етикетите, на които задължително трябва да бъде посочено дали зехтинът е смесен, често са нечетливи или подвеждащи, изтъква всекидневникът.

 


 


Тагове: зехтин, примеси
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg