EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Италиански инвеститори искат рапица от България и Румъния

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Италиански инвеститори искат рапица от България и Румъния

mail11:00 | 01.10.2010прегледи 1377 коментарикоментари 0


Италиански инвеститори предлагат на румънски и български земеделци от района на Гюргево и Русе да отглеждат рапица за производството на алтернативна енергия, съобщава Аджерпрес.
Марчело Макети, генерален директор на италианска фирма, която се занимава с алтернативна енергия, съобщи, че има планове за изграждането на фабрика за рапично олио в района на румънското селище Костину. Инвестицията би възлязла на 30
милиона евро. Намеренията на италианските инвеститори са фабриката да има капацитет до 70 000 тона годишно, включително от собствена продукция. Затова италианските инвеститори искат да сключат договори за сътрудничество със собственици на терени в зоната Гюргево-Русе за отглеждането на рапица на терен от близо 75 000 хектара.
Предложението бе направено на днешната среща в Гюргево на Българо-румънската съвместна комисия по земеделие, в която участва и заместник-областният управител на Русе Иван Григоров.
Марчело Макети каза, че неговата фирма има такива инсталации в Италия и иска да стъпи и в Румъния. Италианските инвеститори избрали окръг Гюргево заради близостта до река Дунав, която дава възможност за по-евтин речен транспорт. При
сключени договори за сътрудничество, италианските инвеститори са готови да гарантират изкупуването на цялата продукция от селските стопани, както и да ги снабдят със семена или хербициди.
Председателят на Окръжния съвет на Гюргево Думитру Беяну посочи, че в окръга годишно се засаждат до 21 000 хектара.
"Независимо колко изгодна би била офертата, в окръга не може да се засадят повече от 30 000 хектара, затова разчитам и на подкрепата на българската страна и на съседните окръзи за реализирането на този проект", каза Беяну.       
Заместник-областният управител на Русе и председател на Българо-румънската комисия по земеделие Иван Григоров изрази увереност, че предложението на италианските инвеститори ще предизвика интерес сред производителите в Русе.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg