EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Българското мляко атакува руския пазар

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Българското мляко атакува руския пазар

mail16:17 | 21.05.2009прегледи 913 коментарикоментари 0


milk1Асоциацията на млекопреработвателите в България разработва съвместно с колегите си от Кипър проект за увеличаване на износа на млечни продукти в Русия и в Украйна, съобщи изпълнителният директор на Асоциацията на млекопреработвателите в България Михаил Велков, съобщи БТА.
Проектът е стартиран от близо месец и през септември ще бъде направена първата промоция. Велков призова българските млекопроизводители да кандидатстват за износ в Русия, „защото там изискванията и правилата са други“.
Тези, които имат лиценз за износ в европейския пазар, могат да изнасят и за трети страни. Чуждите експертите обаче искат да дойдат на място да видят условията на производството и качеството, обясни специалистът. Той припомни, че страната ни в момента има само 10 предприятия, одобрени за износ в Русия.
Ако успеем да предизвикаме очаквания бум на руския пазар с български сирена и кашкавали и други млечни продукти, кой ще осигури стотиците и хиляди тонове продукция, която там ще очакват, твърди Велков.
Почти пет години търговското салдо на млечните ни продукти е с около 40% положително. Износът им е много по-голям от вноса. За 2009-2010 тенденцията е за повишаване на вноса, за сметка на износа, коментира още изпълнителният директор на Асоциацията на млекопреработвателите в България.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg