EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Историческа визита на Ципрас в Скопие

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Историческа визита на Ципрас в Скопие

mail16:40 | 02.04.2019прегледи 716 коментарикоментари 0


Гърция и Северна Македония подписаха договор за отварянето на нов граничен пункт между двете страни между Промахон и Майден.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас предлага в срещите на балканската четворка - Гърция, България, Румъния и Сърбия, да се включи и Северна Македония.

Предстои създаването на Висш съвет за сътрудничество между Атина и Скопие. Двете съседни страни подписаха договори за сътрудничество в областта на търговията, транспорта, пограничното сътрудничество и енергетика.

Акцент по време на посещението на Ципрас в Скопие беше поставен и върху туристическия обмен.

В гръцката делегация участват над 140 собственици на гръцки компании, които имат интерес за инвестиции. Днес в рамките на срещата се провежда и двустранен бизнес форум. 

Преди визитата Зоран Заев коментира, че страната му ще има огромна икономическа изгода от споразумението с Гърция за смяна на името. Гръцки компании вече обещаха да инвестират над 500 милиона евро в енергетиката на Северна Македония, по-специално в газовите и соларните централи, каза вчера Заев пред Франс прес.

Това е първото посещение на Алексис Ципрас в Скопие след подписването на Преспанското споразумение за уреждане на дългогодишния спор за името между двете страни и на гръцки премиер от много години насам. Миналата година Ципрас и Заев сключиха споразумение, което сложи край на 27-годишната междудържавна криза за името на бившата югославска република. Това проправи и пътя на Скопие към членство в  НАТО и към сближаване с ЕС.

Заради историческото споразумение от миналата година двамата премиери бяха номинирани за Нобелова награда за мир от тунизиеца Уидед Бушамауи, който бе един от лауреатите на отличието преди четири години.

От опозицията в Гърция обявиха, че посещението на Алексис Ципрас в Скопие не би могло да донесе никакви конкретни ползи за Гърция, а се използва за повишаване на рейтинга на управляващата партия СИРИЗА. Според проучванията на общественото мнение СИРИЗА изостава с над 10 пункта след консерваторите от "Нова демокрация". Според анализатори управляващите плащат висока политическа цена и за договора от Преспа./БНР


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 905