EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Истината за доклада на ОЛАФ /стенограма/

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Истината за доклада на ОЛАФ /стенограма/

mail06:50 | 02.06.2016прегледи 1449 коментарикоментари 0


„Понеже имам старомодния навик да чета какво пише в самия доклад... и предвид факта, че в някои издания видяхме заглавия от типа, че ОЛАФ е казал, че България е най-корумпираната или най-много злоупотребява с еврофондовете: в самия доклад няма нито един текст, който съответства на това заключение или на тази констатация. Нещо повече, във всички изнесени данни няма нито един процент, нито едно число, което да потвърждава нещо подобно”. Това каза вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев на днешното правителствено заседание по повод доклада на ОЛАФ и появилите се интерпретации по него.

„Отдавам това не само на предизборната кампания, а и на този яд, че по всички параметри, които и ЕВРОСТАТ дава – намаляване на безработицата, ръстът на икономиката, повишено потребление, параметри, при чието изчисляване не участваме, за да ни подозират, че някой напудря данните, те са факти”, коментира министър-председателят Бойко Борисов. По думите му, борбата в България не е да управляваш, а да си опозиция и „всеки търси какъвто и да е елемент за атака. И когато една такава мълва –направо надминават Гьобелс – е повторена многократно, лъжата става истина”. Министър-председателят обясни и какъв разговор е провел с вицепремиера си:

Вие усетихте нервния глас на вицепремиера Дончев. Той е в следствие на моя разговор с него, защото спорихме вчера и той упорито отказваше да коментира написаното.

Явно, че неговият английски е в пъти по-добър от моя, той казва „Аз чета, документът е пред мен и такова нещо, което ти ми твърдиш, че четеш, няма”. А аз, тъй като ми обърнаха внимание, огледах сайтовете и видях чудовищно нещо – България, Румъния и Унгария най-корумпираните, с най-много дела. И му казвам: Колега, това как си го допуснал? И той казва: „Аз чета и такова нещо не пише”. Казвам му: Не е важно ти какво четеш, важно е какво четем аз и читателите. И ще излезеш да го опровергаеш. Той казва: „Няма да излизам да опровергавам нещо, което не пише. Да четат”. Казвам: За съжаление не четат. А видяхте, то се разпръсна навсякъде. И оттам идва натискът, който упражних срещу него да коментира тази тема.

Вицепремиерът Дончев изнесе конкретни данни от изготвения от Европейската служба за борба с измамите документ и посочи, че тези, които злоупотребяват с данните в доклада, го правят с политически цели. „Всички подобни разследвания се правят заедно с българските институции и тук мисловната линия, че Европейската служба за борба с измамите ни е хванала на тясно, е абсолютно нелепа, доколкото ние работим заедно и не веднъж от ръководството на службата е подчертавано колко добро е партньорството с българските национални органи”, посочи Дончев:

Предвид факта, че в някои издания видяхме заглавия от типа, че ОЛАФ е казал, че България е най-корумпираната или най-много злоупотребява с еврофондовете: в самия доклад няма нито един текст, който съответства на това заключение или на тази констатация. Нещо повече, във всички изнесени данни няма нито един процент, нито едно число, което да потвърждава нещо подобно. Там, където наистина страната би могла да бъде наредена в лидерска позиция сред останалите държави, това е по броя подадени сигнали, което едва ли би следвало да изненадва някого. Ако обърнете внимание броят сигнали за 2015 г., които са получени в Европейската служба за борба с измамите, България фигурира с 34 сигнала, два от държавни институции и 32 от частни субекти. Тя, разбира се, не е абсолютен шампион в тази дисциплина, доколкото броят сигнали, примерно, в Германия е равен, в Италия са 40, в съседна Румъния са 49. Само че обръщам внимание, че става дума за сигнали, тоест, някой имал подозрение или съмнение, че в някой изпълняван проект има нещо нередно и е подал сигнал на ОЛАФ, което е напълно в реда на нещата. Европейската служба за борба с измамите, заедно с локалния партньор АФКОС, който е дирекция в МВР, в такива ситуации веднага стартира проверка и, ако е необходимо, стартира разследване. Министър Бъчварова може да уточни на ниво детайли, че всички подобни разследвания се правят заедно с българските институции и тук мисловната линия, че Европейската служба за борба с измамите ни е хванала на тясно, е абсолютно нелепа, доколкото ние работим заедно и неведнъж от ръководството на службата е подчертавано колко добро е партньорството с българските национални органи.

Естественоq по-големият брой разследвания е пряко свързан с по-големия брой сигнали, които се подават от страна на България. Само че в доклада е изрично отбелязано, че специално в случая за България и специално за случая Румъния по-големия брой разследвания, които се водят, се дължи и на старите незатворени случаи от Програма САПАРД от 2008 и 2009 г. Последното да се ползва като информация. А всички, които имат амбицията да злоупотребяват с данните в доклада, го правят с политически цели. Има се предвид, че част от разследванията или съдебните производства по тези случаи – старите сапардски случаи, продължават и до ден днешен. Ако обърнете внимание на данните, свързани със стартирали проверки или производства по въпросните случаи, в България те са 37, примерно, в Белгия са 45, в Италия са 60, в съседна Румъния са 100.

Може би най-интересното, ако сравнявате данните за производствата, които се правят по инициатива на Европейската служба за борба с измамите по повод различни видове нередности, без значение дали включват измама или не, ще забележите, че тези производства, тези проверки, които се правят от българските институции, които не са инициирани от службата, са много, много повече. Тук говорим за засечени случаи на нередности, без значение дали имат измама или нямат, които са установени от българските власти, които са на брой 513. Докато, както коментирах, тези, които са затворени по препоръка на Европейската служба за борба с измамите, са едва 34.

Впрочем, по брой случаи България също няма какъвто и да било шанс да се нареди на лидерска позиция, доколкото тези, които са в Германия, са 1300, над 2240 са в Италия, над 3200 в Полша, 3606 в Румъния и т. н. Това е за тези, които няма да си направят труда да прочетат доклада, а иначе когато става дума за такива сериозни документи, важи универсалната препоръка, че човек преди да говори, преди да пише е хубаво да чете.

Той припомни също, че няма държава-членка, в която да не се правят опити за злоупотреба с европейски пари. „Важното е как държавата реагира на подобни опити, а държавата в България реагира абсолютно безкомпромисно”, категоричен беше вицепремиерът.

Пълният текст на стенограмата четете тук.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4182