EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Иста:Средно на месец за парно 92.33 лв. в София

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

иста:Средно на месец за парно 92.33 лв. в София

mail12:20 | 04.07.2011прегледи 1696 коментарикоментари 0


Почти половината от клиентите на топлинния счетоводител иста България в София ще получат обратно пари от „Топлофикация София”, сочат данните от изравнителните сметки на дружеството за дялово разпределение. Това съобщи на пресконференция Ася Ангелова, управител на иста България. 49% от клиентите на иста и абонати на топлофикация в столицата през сезон 2010/2011 са платили повече от реално отчетената и консумирана топлинна енергия. Така 7512 клиенти на иста България в столицата ще получат от „Топлофикация София” средно по 135 лева.
Други 50% от абонатите на иста България в София пък ще се наложи да доплатят на местната топлофикация, показват изравнителните сметки. 7666 клиенти ще трябва да платят средно по 130,56 лева за енергията, която са консумирали, но не са платили реално през последния отоплителен сезон.
Останалият 1% от клиентите на иста България в София има изравнителни сметки близки до реално отчетеното потребление и не дължат, нито ще получат обратно пари от изравнителните сметки.

 


Данните на иста България от изравнителните сметки за сезон 2010/2011 в София показват, че средната месечна сметка за отопление и топла вода през миналия отоплителен сезон е била 92,33 лева. От тях около 72,00 лева се дължат на отоплението в жилищата и офисите, а други 21,33 лева са за топла вода.
Спазвайки наредбата за топлоснабдяване по време на компанията за отчет на уредите за дялово разпределение, иста България предостави на своите клиенти изискваните по закон 2 дати за безплатен отчет. На първата дата са се отзовали всички клиенти в 15% от сградите на дружеството, а за останалите 85% от сградите е насрочена втора дата. И след нея около 4% от клиентите на иста България не са осигурили достъп до уредите за дялово разпределение и топлите водомери. По данни на дружеството и упълномощените лица в тези сгради, почти половината от неотчетените жилища са необитаеми или празни. На тях иста България все още не е начислила служебен разход за отопление и топла вода, както е по закон. Важно е да се отбележи, че всеки от клиентите, неотчетени до момента, може да поиска индивидуално посещение до 3 месеца след предаване на изравнителните сметки.
Утре, 5 юли 2011 г., иста България ще приключи с изпращането на изравнителни сметки за сезон 2010/2011 към своите клиенти. Сметките се предават на домоуправителите или упълномощените от етажната собственост лица. Следвайки нормативната уредба иста България дава възможност на всеки свой клиент да обжалва изготвените изравнителни сметки в рамките на един месец след получаването им. На 5 август 2011 г. дружеството за дялово разпределение ще предаде окончателните изравнителни сметки на „Топлофикация София”.
На всички клиенти на „Топлофикация София” иста България предлага уреди за дялово разпределение с дистанционен отчет. Като цени времето на своите клиенти и зачита личното им пространство, дружеството за дялово разпределение предлага новите технологии за радио отчет, които пестят време и избягват неудобството за осигуряване на достъп за отчет. Високо надеждната система за дистанционно отчитане намалява възможността от човешка грешка при въвеждане на данните от топломера или индивидуалния разпределител. Уредите за дялово разпределение с радио отчет на иста България в последно време се радват все повече на засилен интерес от страна на абонатите на парно. Според експертите на иста България това се дължи и на факта, че животът на батериите на голям процент от уредите за дялово разпределение изтича. Така вместо да подменят батерии или да закупуват нови уреди от същия тип, клиентите предпочитат да монтират уреди за дялово разпределение от ново поколение с дистанционно отчитане. Потвърждение за надеждността на радио системата за отчет на иста е получената през 2008 г. международна техническа награда М2М.

 

 

 


Тагове: парно, сметки
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg