EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Истанбул и Прага - рязък спад в хотелски цени

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Истанбул и Прага - рязък спад в хотелски цени

mail17:30 | 17.06.2013прегледи 549 коментарикоментари 0


Цените на хотелите в централна Европа рязко спадат през месец юни. Прага и Истанбул отчитат най-осезаемото намаление през настоящия месец, като средната цена за нощувка в двойна стая в градовете е спаднала съответно с 23% и 22%. Това показват резултатите от последния хотелски ценови индекс на trivago (tHPI - trivago Hotel Price Index), който се изготвя всеки месец от търсачката за хотели www.trivago.bg.
За разлика от миналия месец, където цените на хотелите в Чехия отбелязаха сериозно увеличение, през месец юни страната отчита най-осезаемия ценови спад в хотелските нощувки сред изследваните държави. Средната цена за двойна стая в чешките хотели е спаднала до 217 лв., като процентното намаление е 23%.
Турция заема второ място по спад в цените на хотелите след Чехия през настоящия месец. На фона на безредиците в Истанбул, средната цената на нощувка в града е спаднала с цели 22% през юни достигайки 286 лв. за двойна стая.
Страната с най-голямото увеличение в цените на хотелите с сравнение в месец май е Гърция. В разгара на лятото, цените на гръцките хотели нарастват с цели 18% достигайки средната цена от 180 лв. на нощувка.

Хотелите у нас отчитат съвсем минимално увеличение в цените с 2% през юни, но страната ни отново остава на първо място със средно най-евтиното хотелско настаняване сред 24-те най- търсени европейски дестинации в trivago (111 лв. за нощувка в двойна стая). Румъния, със средната цена на нощувка от 119 лв. се нарежда на второ място плътно след България по най- достъпни хотелски цени.
Сред изследваните български дестинации, черноморските градове и курорти отчитат най- съществените ценови разлики спрямо предходния месец. Несебър, с 55% увеличение в цените е начело на класацията. Велико Търново, от друга страна, отчита осезаемо намаление в цените от 19% за нощувка.
В сравнение с юни миналата година, индексът отчита понижения в хотелските цени в почти всички български дестинации, като най-значителните намаления са в град Банско и курорта Боровец, съответно с 26% и 17%. Златни Пясъци, Слънчев Бряг и Пампорово от друга страна, са дестинациите с най-голямото поскъпване за година.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4147