EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ИСС против единната данъчна ставка в ЕС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ИСС против единната данъчна ставка в ЕС

mail14:30 | 28.02.2011прегледи 1322 коментарикоментари 0


Предложението на ЕК за създаване на обща консолидирана основа на корпоративния данък е в полза за бизнеса, но България трябва да е категорично против въвеждането на единна данъчна ставка, заяви днес на пресконференция председателят на Икономическия и социален съвет проф. Лалко Дулевски.
Дулевски и Милена Ангелова от ИСС представиха резолюция на Икономическия и социален съвет /ИСС/ по повод на издадения от ЕК проект на Акт за единния пазар. Председателят на Европейския икономически и социален съвет Стафан Нилсън се е обърнал с предложение към ИСС да вземе отношение по Акта за единния пазар.
По думите на Дулевски и Ангелова в ЕС вече се води дебат, провокиран от старите страни-членки, които са против по-ниските данъци в новите членки. Основните мотиви са, че Ирландия има 11 процента корпоративен данък, което било твърде малко, посочи Ангелова. Настояваме българското правителство да отстоява нашия интерес, тъй като ниските данъчни ставки са основно предимство за България, каза Ангелова.
ИСС настоява за публичност на информация на дружествата, които предоставят услуги от общ интерес. Съветът се обявява за мерки за облекчаване на достъпа до финансиране на малките и средните предприятия, премахване на ограниченията пред разпространението на рисковия капитал, промени на директивите за счетоводните стандарти и намаляването на административната тежест.
Създаването на европейски патент, опростяването на правилата за възлагане на обществените поръчки също се подкрепят от ИСС.
ИСС апелира за по-бързото присъединяване на България и Румъния към Шенгенското пространство, като същевременно подкрепя заложената цел на големия европейски пазар за постигане на общо социално-икономическо пространство, се казва в становището.
ИСС подкрепя инициативата за реформиране на системата за признаване на професионалната квалификация, което да улесни движението на работната сила.
Според проф. Дулевски България трябва да се включва навреме в големите европейски политики и дебати, за да не се наложи след време да търпи санкции или пък да изостава спрямо останалите членки. Резолюцията на ИСС по акта за единия пазар цели да защити националните интереси в рамките на ЕС, отбелязаха от съвета.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg