EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Испанските акции под натиск

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Испанските акции под натиск

mail18:05 | 10.10.2017прегледи 9099 коментарикоментари 0


Акциите на испанските компании, търгувани на борсата в Мадрид, се намират под нов натиск от продажби преди очакваната с нарастващо напрежение реч на каталунския лидер Карлес Пучдемон, която ще бъде произнесена от президента на испанската провинция около 19:00ч. българско време (18:00ч. испанско), съобщават европейските медии.

Пучдемон ще направи изявление пред местния парламент на областта Каталуния, като има притеснения, че той може да поиска от събранието да гласува едностранна декларация, обявяваща независимостта на региона от испанското държавно управление в Мадрид.

По-рано днес беше дадена пресконференция от говорителят на местното каталунско правителство - Жорди Турул, на която обаче той само отбеляза, че икономиката на областта е много силна и че местното правителство вярва напълно в регионалната полиция. Всички важни въпроси ще бъдат адресирани от президента на Каталуния Карлес Пучдемон в неговата реч пред местния парламент тази вечер, допълни Жорди Турул.

Сепаратистката криза с Каталуния е негативна за икономическото представяне на цяла Испания, имайки предвид факта, че това е една от най-силно развитите испански провинции. В Каталуния живее около 16% от общото испанско население. Провинцията формира 19% от БВП на страната и осигурява около 25,6% от общия испански износ, като в същото време привлича 20,7% от всички чуждестранни инвестиции в четвъртата по сила икономика на еврозоната.

С оглед на напрежението преди ключовата реч на Карлес Пучдемон, която ще бъде факт след края на днешната европейска борсова търговия, испанският фондов индекс Ibex-35 се понижава с 1,11% и от месец май насам вече губи близо 10% от стойността си.

За пореден път от началото на най-голямата политическа криза в страната след опита за военен преврат през далечната 1981-а година, солиден спад бележат акциите на испанските банки като тези на Banco Santander се понижават с 2,08%, а на BBVA - с 1,56%.

Междувременно още три испански компании обявиха, че биха преместили юридическите си седалища извън Каталуния заради размириците в региона. Испанската инфраструктурна компания Abertis Infraestructuras заедно с телекомуникационната Cellnex Telecom и компанията за недвижими имоти Inmobiliaria Colonial заявиха в понеделник вечерта, че поне временно ще преместят централите си в Мадрид.

През миналата седмица редица компании, базирани в Каталуния, решиха да преместят своите юридически седалища в други части на Испания с оглед на засилващия се натиск за скорошно обявяване на независимостта на региона. Сред тях бяха и двете най-големи банки в Испания - Banco de Sabadell и CaixaBank. В тази връзка испанското правителство издаде в края на предходната седмица указ, който да улесни компаниите да преместват централите си.

Инвеститорите и на останалите водещи европейски фондови борси също изглежда са леко изнервени преди речта на Пучдемон, като общият европейски индекс Stoxx Europe 600 се понижава с 0,05%, парирайки част от вчерашното си предпазливо повишение с 0,2%, което беше в резултат на проведените през уикенда мащабни демонстрации в Барселона против искането за обявяване на независимост на Каталуния.

Френският фондов индекс CAC-40 се понижава с 0,08%, италианският MIB - с 0,55%, а немският DAX 30 - с 0,15%, но след като основният индекс на борсата във Франкфурт приключи търговията в понеделник в нов исторически връх./БНР


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg