EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Испания: Производството на зеленчуци и плодове расте

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Испания: Производството на зеленчуци и плодове расте

mail18:35 | 27.02.2023прегледи 681 коментарикоментари 0


Производството на зеленчуци и плодове в Испания се възстановява след последствията от неблагоприятните метеорологични условия и доставките за експортните пазари скоро би трябвало да се подобрят, съобщи Ройтерс, позовавайки се на Федерацията на испанските производители и износители на плодове и зеленчуци (Fepex). 

Във Великобритания, която е особено зависима от испанския износ на подобни продукти, тази седмица супермаркетите започнаха да ограничават покупките на домати, след като доставките бяха засегнати от проблеми при отглеждането на реколтите в Южна Европа и Северна Африка. По-слабото зимно производство в британските и нидерландски оранжерии заради високите разходи за енергия също оказа влияние върху продукцията.

В южния испански регион Алмерия, един от най-големите чуждестранни доставчици на плодове и зеленчуци за  Великобритания, производството на домати е спаднало с 22 на сто през първите няколко седмици на годината заради лошото време, казаха местни фермери.

"Производството на зеленчуци се завърна към нормални темпове. Ефектът върху по-доброто предлагане ще се отчете през идните седмици", коментираха от сдружението на испанските производители.

Износът на плодове и зеленчуци от Испания е бил с 10,4 на сто по-нисък през миналата година в сравнение с 2021 г., сочат официалните данни. Износът на подобни пресни продукти за Великобритания е намалял със 7 на сто през 2022 г., което се дължи на необичайни метеорологични условия като високи температури в началото на зимата и пролетни мразове, посочиха още от Федерацията.

Същевременно британски производители на праз лук отправиха предупреждение за евентуален недостиг на зеленчука заради рекордно високите температури в началото на годината. 

"Производителите на праз се готвят за най-трудния сезон изобщо заради неблагоприятните метеорологични условия. Членовете ни предвиждат намаляване на реколтата с между 15 и 30 процента", посочи браншова асоциация. 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1037