EUR 1.9558
USD 1.7957
CHF 2.0346
GBP 2.2899
CNY 2.4953
you tube
mobile version

Испания понижи икономическата си прогноза

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Испания понижи икономическата си прогноза

mail12:15 | 26.03.2021прегледи 1310 коментарикоментари 0


Централната банка на Испания намали прогнозата си за икономически растеж през тази година, като заяви, че по-слабото от очакваното първо тримесечие и бавното усвояване на средствата за възстановяване на Европейския съюз ще забавят икономическия подем, съобщава Блумбърг.

По-високата цена на петрола, малко по-силното евро и покачването на дългосрочните лихвени проценти също допринасят за понижаването на базовия сценарий на централната банка за брутния вътрешен продукт за 2010 г до 6,0% от предишна прогноза за растеж от 6,8 на сто.

Посланието на Испанската централна банка отразява нарастващото чувство на тревога и в ЕЦБ, че бавното разпределяне на средствата от фонда за възстановяване за 750 милиарда евро ще възпрепятства икономическия отскока от пандемичната криза, която вече беше спряна от хаотична кампания за ваксинация на стария континент.

Разширяващата се пропаст между икономиките на ЕС и САЩ на фона и на различното темпо на ваксинация срещу Covid-19, принуди ЕЦБ да ускори програмата си за изкупуване на облигации, за да предотврати твърде бързото нарастване на разходите по заемите в резултат на рязко повишаване на доходността на еврооблигациите подобно на американските ценни книжа.

Испанската икономика вероятно ще се сви през първото тримесечие с 0,4%, след като властите въведоха по-строги ограничения, за да спрат разпространението на новата вълна на коронавирус, посочи централната банка. Изглежда, че растежът се е ускорил донякъде през март, тъй като испанските власти облекчиха част от ограниченията и кампанията за ваксиниране започна.

Инерцията трябва да се засили през втората половина на годината, тъй като повече хора ще са ваксинирани и лидерите на ЕС успеят да се договарят относно окончателните подробности за фонда за възстановяване, което ще позволи на националните правителства да започнат да инвестират средствата от този фонд. Испания и Италия ще получат най-голямата част от тези средства.

Очаква се този по-бърз възходящ импулс да се пренесе през 2022 г., като Испанската централна банка увеличи прогнозата си за растеж за следващата година до 5,3% спрямо предишна оценка от 4,2 на сто.

Базовият сценарий на централната банка предполага, че испанците ще похарчат голяма част от спестяванията си. В същото време не се очаква туризма, който по принцип е от съществено значение за икономиката на страната, да се нормализира до 2022 година./БНР


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България 19-та в износа на мебели

11:20 | 12-15-23 | 1857