EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Испания: CaixaBank + Bankia = банка №1

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Испания: CaixaBank + Bankia = банка №1

mail08:05 | 21.09.2020прегледи 1597 коментарикоментари 1


CaixaBank и Bankia постигнаха съгласие да се слеят. Сделката ще формира най-голямата банка в Испания и ще сложи край на контрола на правителството с мажоритарен контрол върху Bankia, институцията, която бе в основата на финансовата криза в Испания и спасяването на банките през 2012 г.

Споразумението за всички акции беше представено като сливане, но CaixaBank, която е базирана в Барселона, ще представлява около две трети от общите активи на новата банка на стойност €665 млрд. или $785 млрд. Комбинираната институция, с очаквани 20 милиона клиенти, ще запази името на CaixaBank.

Сделката идва, след като и двете банки отчетоха рязък спад в приходите през първата половина, по време на рекордно ниски лихвени проценти и тъй като пандемията от коронавируса потопи Испания в една от най-дълбоките рецесии в Европа.

Много анализатори очакват непрекъснатият натиск върху маржовете на банките да наложи по-нататъшна консолидация в сектора. Сливането между CaixaBank и Bankia „може да съживи ходовете на други банки за увеличаване на мащаба или засилване на техните франчайзи или бизнес модели, за да останат конкурентоспособни“, заяви Fitch Ratings в бележка до инвеститорите по-рано този месец.

Bankia се формира като седемпосочно сливане, предназначено да консолидира спестовни банки, известни като "cajas" в Испания, които са осакатени от лоши заеми, резултат от пукането на строителния балон в страната след началото на световната финансова криза през 2008 г.

Но вместо да съкрати финансовия сектор на Испания, Bankia в крайна сметка публикува най-голямата банкова загуба в историята на страната и изисква около 22 милиарда евро за финансиране за спасяване, като част от европейската спасителна програма за банки, която испанското правителство беше принудено да договори през 2012 г. В резултат на това правителството пое и Bankia, която след това беше намалена, за да я върне на печалба.


 
Коментари
 
Виктория Барева - 06-01-2024 г. 15:49:50

15 000 евро

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg