EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Испания - още година ограничения за румънци

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Испания - още година ограничения за румънци

mail17:05 | 21.12.2012прегледи 494 коментарикоментари 0


Европейската комисия одобри днес искането на испанските власти от 13 декември 2012 година за удължаване до 31 декември и 2013 година на ограниченията за румънски работници до испанския трудов пазар заради сериозните проблеми с безработицата в страната, съобщи пресслужбата на ЕК.
Тези ограничения не могат да останат в сила след 2013 година, тъй като временните ограничения за свободното движение за румънски и български работници трябва да бъдат отменени във всички страни членки от 1 януари 2014 година.
Решението на комисията се основава на специфична предпазна клауза в договора от 2005 година за присъединяването на България и Румъния. Тази клауза разрешава на страните членки, отменили ограниченията за работници от България и Румъния, да ги въведат отново в случай на сериозни сътресения на техния трудов пазар, но само с одобрението на комисията.
Испания отвори своя пазар на труда за българи и румънци през 2009 година, но през август 2011 година ЕК й разреши временно да ограничи (до 31 декември 2012 година) свободното движение на румънски работници.

"След възстановяването на ограниченията за достъп на румънски работници до пазара на труда в средата на 2011 година ситуацията на испанската икономика и пазара на труда в страната се влоши още повече", заяви европейският комисар за заетостта,
социалните въпроси и социалното включване Ласло Андор. "Дълбоко съм убеден, че свободата на движение на работниците трябва да бъде насърчавана и че ограничаването й не е решение на проблема с безработицата", допълни той.
Според Андор обаче пазарът на труда в Испания е пострадал много тежко от кризата, поради което ЕК се е съгласила на тази временна мярка.
"Ще продължаваме да следим отблизо испанския трудов пазар и няма да се поколебаем да променяме или анулираме решението, веднага след като ситуацията на този пазар го позволи. В същото време Румъния също трябва да вземе необходимите мерки за стимулиране на създаването на работни места. Насърчавам двете страни да извършват действията, предвидени в пакетите от мерки в подкрепа на заетостта и младежите, представени тази година от ЕК с цел подобряване на ситуацията в областта на заетостта", изтъкна в заключение европейският комисар. Безработицата в Испания достигна безпрецедентни стойности - 26,2 процента, спрямо 22,7 на сто преди година, като сред младежите тя е 55,9 процента (според данни от октомври 2012 г.).
Средното ниво на безработицата в ЕС е 10,7 процента, а сред младежите - 23,4 процента.
В момента румънските граждани, пребиваващи в Испания, са 913 000 (по данни от септември 2012 година), което представлява 17 процента от чужденците, с годишно увеличение от 12 000 души. Румънците в Испания са силно засегнати от безработицата: 36,4 процента от тях (в активна възраст) са без работа, спрямо 23,3 процента от испанците.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg