EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ИПИ:Нужни са още драстични съкращения

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ИПИ:Нужни са още драстични съкращения

mail14:15 | 28.05.2010прегледи 744 коментарикоментари 0


Ралица Русинова
 С 19% са се свили държавните приходи за първото тримесечие на 2010 г., в сравнение със същия период на 2009 г. В същото време общите разходи са нарстнали с 17 % спрямо изминалата година и с цели 37 % спрямо 2008 г. Това съобщиха днес експертите от Институт за пазарна икономика /ИПИ/.
Оказва се, че държавата харчи повече, отколкото може да си позволи.  Почти всички разходи по държавните пера нарастват. Причина за това са не само „заварените“ дългове на тройната коалиция, но и решения на сегашното правителство за вдигане на някои държавни харчове, твърдят от ИПИ. Това от своя страна би довело до огромен дефицит и съответно „посягане“ към държавния резерв, което подрива доверието на инвеститорите.
Така, според Петър Ганев от ИПИ, чрез ревизирането на Бюджет 2010 се узаконява огромния бюджетен дефицит. Правителствените промени залагат 1,4 млрд. лв. по-малко приходи и 1,4 млрд. лв. повече разходи спрямо 2009 г. Погледнато така, за някакво свиване или „затягане на колана“ в публичния сектор е трудно да се говори, коментира Петър Ганев. По думите му бюджетният дефицит не е неизбежен, а е решение и избор на политика от страна на управляващите.
Икономистът очерта два сценария. Първият е България да поеме по трънливия път на Гърция. Повечето държавни разходи биха довели до удължаване на кризата, голяма задлъжнялост, лоши икономически перспективи и обедняване. Вторият е страната да се поучи от опита на Естония, която съкрати държавните разходи, избегна спиралата на дефицитите, не натрупва голям външен дълг и скоро ще влезе в еврозоната.
Все пак, по мнение на експертите от Института  за пазарна икономика, в момента България е далеч от сценария Гърция, която харчеше повече от 50 % от своя БВП. 
Разумната бюджетна политика изисква съкращаване на държавните разходи. От ИПИ препоръчват 30 % свиване на разходите на Министерство на отбраната, което ще спести 267 млн. лв. на държавата. Според икономистите е необходимо и още поне 20 процентно съкращение на разходите на всички останали министерства и ведомства. По този начин биха се спестили общо 964 млн.лв.  Институтът предлага и 15 процентно съкращение на държавните трансфери.
Всички тези икономии биха довели до 1,75 млрд. лв. спестен фискален резерв. Средствата трябва да бъдат използвани само за погасяване на държавния дълг и провеждане на ключови структурни реформи, подчертаха от ИПИ.

     
Намеренията на правителството да харчи резерва за оперативни разходи са лоша идея. Това заяви икономистът Ричард Ран, предаде репортер на БГНЕС.

Ран бе категоричен, че дефицитът трябва да не надвишава 3 %. Според Светла Костадинова, директор на института, негативните ефекти от харченето на резерва ще бъдат много големи. Тя коментира, че това решение на кабинета показва неговата неспособност да направи балансиран бюджет.

Ричард Ран посочи още, че съотношението между дълга и БВП на България в момента в добро. Той припомни, че в момента в Гърция дългът е 120 % от БВП. Германия и Великобритания вложиха средства, за да подпомогнат южната ни съседка, но те самите не са в добро положение. “За Гърция можем да заключим, че тази държава просто пада от скалата. Една след друга държавите ще започнат да изпадат в такава криза на дълга, докато не сменят драстично своята политика”, коментира още той. Причина, поради която страните изпадат в такива положения, според него е, че те са заложили щедри пенсионни плащания и плащания за здравно обслужване. Много хора смятат, че имат право на безплатно здравеопазване и образование. Именно на тези хора, според Ран, трябва да се обясни, че на една от обществото се налага да работи по-дълго и повече, за да може да покрият разходите за социално обслужване. Икономистът представи своята визия и за бъдещето на пенсионната реформа. По неговите думи, само след няколко години човек ще може да доживява до над 100 години, това налага вдигането на пенсионната възраст. “Само след няколко години хората вече няма да остаряват толкова бързо и средната продължителност може би ще достигне до 120 години. Ако се пенсионираш на 63 - това означава, че половината от живота си, ти ще бъдеш пенсионер. Кой ще плаща за тази пенсия?!” коментира още той. По думите на експерта, и у нас трябва да се въведе система, при която самите хора плащат за своята пенсия – както в Чили. Ричард Ран призна, че не очаква резултати от антикризисните планове на европейските правителства. Той прогнозира, че страната ни ще тръгне много бързо по пътя на Гърция, ако не кабинетът не тръгне по пътя на реформите.


Тагове: лимит, ИПИ
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg