EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ИПИ:25% публичен сектор води до максимален ръст

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ИПИ:25% публичен сектор води до максимален ръст

mail15:29 | 11.11.2009прегледи 560 коментарикоментари 0


Маргарита Йорданова
Около 40% от това, което се произвежда се иззема от държавата за преразпределение. Това показва голямата й и неефективна намеса. На практика публичните услуги се предлагат на двойно по-скъпа цена. Максимален  растеж на икономиката се постига с 25% публичен сектор. Това заяви Светла Костадинова, директор на Института за пазарна икономика (ИПИ), при  представяне на Алтернативен бюджет с по-ниски данъци.
Според нея в страни с по-малко представяне на държавата има по-голям растеж, повече частни инвестиции, по-голяма свобода и ефективност.
Премахване на данъчните преференции, на данък дивиденти, намаляване до 10% на данъка за едноличните търговци, премахване на осигуровките, които държавата получава, и натрупване на пенсионни спестявания, това са част от данъчните реформи, които предлагат от ИПИ в алтернативния бюджет и който представи икономистът от „Отворено общество” Георги Ангелов.
С всички тези данъчни намаления се спестяват 3 млрд. лв., които остават в ръцете на данъкоплатците и бизнеса. А това ще доведе до повече инвестиции и отваряне на нови работни места, заяви Ангелов.
Според него както ниският корпоративен данък стимулира той да бъде изплащан, а не избягван, така ще се случи и с осигуровките и ще се намали укриването на доходи.
Други промени, които предлагат от ИПИ са, свързани с висшето образование, което в момента изцяло се управлява от държавата. Трябва да се отпускат кредити за студенти, а не субсидии за университетите. Тогава висшите училища ще се фокусират върху предлагането на качествено образование и привличане на студенти, а не върху търсенето на субсидии, смята Ангелов.
Експертите залагат и на премахване на монопола на НЗОК и създаването на конкуренция и свободен избор. Като пример за най-добра здравна система Ангелов посочи Холандия, където всеки сам избира къде да внесе осигуровките си. Вместо да се увеличава пенсионната възраст, трябва да се дават високи бонуси за хората, които отлагат пенсионирането си. Ако на тях им се предложат двойни пенсии, хората сами ще предпочетат този вариант, смята още икономистът. Концесиониране на инфраструктурата и продажба на излишни активи, ефективност вместо субсидии за губещите отрасли, електронно правителство, вместо гишета и чиновници, както и пълна прозрачност за всеки изхарчен лев от бюджета, както и картите и субсидиите за детски градини да се определят според дохода на семейството, предлагат от ИПИ.
Според икономистите държавните фирми трябва да бъдат листвани на борсата. Това ще доведе до повече приходи и по-голяма прозрачност, а частните инвеститори, които ще навлизат в тях, ще следят изкъсо развитието им.
В България броят на полицаите и военните е огромен и трябва да се оптимизира. Това ще доведе до по-високи заплати за тях и по-качествена услуга са обществото. Освен това трябва да се въведат такси и лихви за държавните субсидии, смята още Ангелов.
При този алтернативен бюджет правителственият сектор е 30%, което не е идеалният вариант от 25%, но е по-малък от досегашния  40%. Ако бъде приет алтернативният бюджет, то кризата ще свърши, заяви Ангелов.


Тагове: бюджет, ръст
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1048