EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Инфлацията в Хърватия расте

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Инфлацията в Хърватия расте

mail12:05 | 18.04.2022прегледи 984 коментарикоментари 0


Потребителската инфлация в Хърватия през март на годишна основа се е ускорила до 7,3 процента, съобщи хърватската статистическа служба, цитирана от Хина. Това е най-високото инфлационно равнище от лятото на 2008 година.

Спрямо февруари тази година потребителските цени са нараснали средно с 2,1 процента.За първото тримесечие на годината потребителските цени са били с 6,4 процента по-високи в сравнение с първото тримесечие на  2021 година.

Цените на храните, включващи и безалкохолните напитки и представляващи една четвърт от потребителската кошница, са се увеличили с 10,3 процента на годишна основа, като допринасят най-много за годишния темп на растеж на индекса на потребителските цени.

Очаквано, най-много е поскъпнал транспортът - с 14,4 процента, преди всичко заради цените на горивата, докато цените за жилище, вода, електричество, газ и други горива са се увеличили с 3,8 процента.

Спрямо февруари най-много са нараснали цените на облеклото и обувките (+12,2 процента), следвани от цените на транспорта (+5,3 процента) и цените на ресторантите и хотелите (+1,8 процента).

Инфлационният натиск, дължащ се на поскъпването на енергията и храните, се засили поради геополитическите конфликти и несигурността, свързана с тяхната продължителност и изход. Макар че правителството предприе определени стъпки за облекчаване на последиците за потребителите от покачващите се цени на енергията, поскъпването на енергоносителите и храните на световните пазари неизбежно ще им се отрази, посочват анализатори от "Райфайзен Банк“ (Raiffeisen Bank) в коментара си към доклада на статистическия институт .

БТА


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg