EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Инфлацията в Сърбия и в Румъния

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Инфлацията в Сърбия и в Румъния

mail12:45 | 16.04.2024прегледи 656 коментарикоментари 0


Потребителските цени в Сърбия през март са по-високи с пет на сто спрямо същия месец на предходната година, а спрямо февруари са по-високи средно с 0,3 на сто, съобщава вестник "Вечерне новости". Данните на Републиканския статистически институт показват, че годишната инфлация е намаляла от 5,6 процента през февруари до 5 процента през март, пише изданието.

Потребителските цени през март 2024 г. спрямо същия месец на предходната година се повишават с пет на сто, докато спрямо декември 2023 г. се повишават средно с 1,1 на сто, съобщи Републиканският статистически институт.

Цените на стоките и услугите за лично потребление през март 2024 г. спрямо февруари 2024 г. са по-високи средно с 0,3 на сто, се посочва в съобщение на статистическия институт, цитирано от вестник "Политика".

Според статистиката цените на храните са се повишили само с 2,4 процента за една година. На годишна база олиото  поевтинява с 4,6 на сто, плодовете - с 0,5 на сто, а зеленчуците - с три процента.  За една година месото в Сърбия е поскъпнало с 8,3 на сто, минералната вода - с девет процента, а хлябът и зърнените храни - с 0,6 процента.

Почистването, ремонтите и шиенето на дрехи са поскъпнали с 12,4 на сто за една година, а лидер в поскъпването са обущарските услуги с ръст от 18,7 на сто. Категорията жилище, вода, електричество и газ поскъпва със 7,6 на сто на годишна база. Токът за бита е поскъпнал с 15 на сто, а газта е поскъпнала с 19,4 на сто. Твърдите горива поевтиняват с три процента, пише белградският вестник "Политика".

Инфлацията в Румъния се понижи за втори пореден месец през март на фона на забавяне на нарастването на цените на хранителните продукти, сочат данни на Националния статистически институт, предадоха ДПА и Аджерпрес.

Инфлацията, базирана на индекса на потребителските цени, възлезе на 6,6 процента на годишна основа през март, което представлява забавяне спрямо равнището на годишна инфлация от 7,2 процента през предходния месец.

Цените на хранителните стоки са нараснали с 2,8 процента спрямо март 2023 г., докато през февруари увеличението на годишна база бе 4,48 на сто.

Разходите за услуги са по-високи с 10,2 процента през март 2024 г. спрямо същия месец на предходната година, а цените на нехранителните стоки са скочили с 8,1 процента на годишна база.

На месечна база потребителските цени са се повишили с 0,4 процента през март.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg