EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Инфлацията в еврозоната остава под целта на ЕЦБ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Инфлацията в еврозоната остава под целта на ЕЦБ

mail19:49 | 03.09.2019прегледи 534 коментарикоментари 0


Инфлацията в еврозоната остава стабилна през август на ниво от 1%, запазвайки се без промяна спрямо предходния месец, показват предварителните данни на Евростат.

Така инфлацията в региона е под целта на Европейската централна банка от близо 2%, което засилва очакванията, че ЕЦБ ще облекчи паричната политика през следващия месец. Управителният съвет на ЕЦБ ще проведе следващото си заседание по паричната политика на 12 септември.

Храните, алкохолът и тютюневите продукти са с най-висока годишна инфлация през август – 2.1% спрямо 1.9% през юли, следвани от услугите – с 1.3% спрямо 1.2% през юли.

Базовата инфлация, която изключва цените на алкохола и тютюневите изделия също  се задържа без промяна през август на ниво от 0.9%, докато очакванията бяха за ускоряване до 1%.

По-рано днес потенциалният бъдещ президент на ЕЦБ - Кристин Лагард заяви, че все още има възможност да намали лихвените проценти, ако е необходимо, въпреки че това може да представлява риск за финансовата стабилност. Лагард добави, че е оправдан по-широк преглед на това как се провежда паричната политика в еврозоната.

Тъй като забавянето на растежа и инфлацията в еврозоната подкопават целите на ЕЦБ, банката обеща нови стимули на заседанието през септември.

"ЕЦБ разполага с широк набор от инструменти и трябва да е готов да действа", каза Лагард в писмени отговори пред комисията по икономически въпроси на Европейския парламент.

"Въпреки че не вярвам, че ЕЦБ е достигнала ефективната долна граница на лихвените проценти на политиката, ясно е, че ниските проценти имат отражение върху банковия сектор и финансовата стабилност", добави Лагард.

Въпреки че назначаването на Лагард за президент на ЕЦБ, предложена да заеме поста през ноември, все още предстои да бъде потвърдено, процесът до голяма степен е формалност, тъй като лидерите на еврозоната са обединени в подкрепата си за нейната кандидатура.

Очаква се ЕЦБ да намали лихвите по-дълбоко към отрицателна територия през септември, да рестартира покупките на активи и да компенсира банките за страничните ефекти от отрицателните лихви.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1018