EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Интернет портал за Българското председателство на ЕС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Интернет портал за Българското председателство на ЕС

mail09:01 | 13.06.2016прегледи 1203 коментарикоментари 0


Разработен е и вече действа интернет базиран портал за екипа на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Това става ясно от третия тримесечен отчет за изпълнението на Плана на подготовката на Българското председателство, внесен от вицепремиера Меглена Кунева. Това съобщиха от правителствената информационна служба. В интернет портала е въведена информация за всички членове на екипа на председателството и техните оценки, а координаторите от различните министерства и ведомства могат лесно да я актуализират. Подготовката на Българското председателство на Съвета на ЕС през втората половина на 2018 година напредва по всички основни направления.
Открита е също процедура за повишаване на експертния капацитет на служителите в администрацията по ОП „Добро управление“, за която Дипломатическият институт и Институтът по публична администрация подготвят проекти за обучения. За да не се губи време и да се мотивират експертите от екипа на Българското председателство, първият модул от обученията ще стартира през есента с подбрани екипи лектори, а следващите модули ще се движат по откритата процедура за обученията. До края на година ще се проведат също и стажове и работни посещения в други държави-членки, в които ще участват 209 експерта от Екипа на българското председателство.
Необходимо е да се задвижи по-активно процедурата за ремонта и преустройството на НДК, където ще е конферентният център на председателството. Очакват се и предложения за членове на Националния щаб и за някои председатели и заместник-председатели на подготвителните органи на Съвета на ЕС.
Направени са огледи на място на НДК и резиденция „Бояна“, за да се прецени необходимостта от ремонти и преустройства на сградите. Готови са финансовите разчети за ремонта на резиденция „Бояна“, тъй като в периода от 1 юни 2018 г. до 1 януари 2019 г. комплексът ще се използва изцяло за мероприятия, свързани с Българското председателство.
Има задание с основни изисквания към конферентния център, а НДК е изготвило предпроектни проучвания и идеен архитектурен проект за преустройство и адаптация на основната сграда.
Продължава работата по подготовката на комуникационна стратегия и културна програма на председателството. Предвидено е да се проведат серия от работни срещи с различни целеви групи за обсъждане на образа, с който искаме да представим България, пред останалите страни-членки и който ще залегне в основата на комуникационната стратегия и културната програма. Целта на срещите е да се обсъдят различни идеи за основни послания и лого на Българското председателство, които да подпомогнат разработването на заданията за комуникационна стратегия и визия. Изработени са проекти на кратки информационни клипове, с които през есента да започне информационната кампания в българските медии.
В отчетния период са проведени срещи на секторно ниво между Великобритания, Естония и България за обсъждане на потенциалните приоритетни теми в различните сектори, които биха могли да са част от програмата на тройката.
Предстои създадените Национален щаб и Национален център да поемат техническо-логистичната подготовка на Председателството. През следващите месеци те ще работят паралелно и в сътрудничество с тематичните работни групи, които ще съществуват до август, за да се осигури приемственост във всички дейности. Успешният старт на новите звена ще допринесе за по-голямата целенасоченост и съгласуваност на усилията на всички институции, ангажирани с председателството, и за ефективно и качествено изпълнение на предстоящите задачи.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg