EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Интерконекторът България-Гърция готов през октомври

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Интерконекторът България-Гърция готов през октомври

mail17:02 | 29.01.2020прегледи 1222 коментарикоментари 0


По инициатива на министър Теменужка Петкова в Министерството на енергетиката се проведе среща за отчитане на дейностите по реализацията на проекта за изграждане на интерконектора Гърция-България (IGB). В срещата участваха изпълнителните директори на проектната компания "Ай СИ Джи Би" ЕАД от българска и от гръцка страна – Теодора Георгиева и Константинос Караянакос, представители на доставчика на тръби – "Коринт Пайпуър", на строителя – АВАКС и на инженер-консултанта – "Консорциум Тибей".

Министър Петкова призова компаниите да работят активно и подчерта, че завършването на изграждането на междусистемната газова връзка Гърция-България следва да приключи през октомври тази година. По думите й въвеждането в експлоатация на проекта в синергия с Трансадриатическия газопровод е от стратегическо значение. Чрез IGB страната ни ще получава договорените 1 млрд. куб м./год. азербайджански природен газ от втората фаза на газовото находище Шах Дениз.

Представителите на "Коринт Пайпуър" увериха, че производството на тръби се реализира по график. През месец февруари ще се осъществи доставката на необходимите количества за изграждането на първите 47 км. от интерконектора. Необходимата техника за извършване на автоматично заваряване на тръби, която ще ускори значително процеса по реализация, е доставена в Солун и предстои да се транспортира към трасето в България, казаха от АВАКС. В момента продължават да се изпълняват подготвителни дейности по трасето както на българска, така и на гръцка територия.

 

Министерството на околната среда и водите отнема разрешителното на ТЕЦ "Бобов дол" за изгаряне на отпадъци. По думите на министъра на околната среда и водите Емил Димитров, при проверка е установено, че в предприятието се изгарят отпадъци, за които няма разрешение.Според Димитров другият проблем е, че инвестицията във филтри не е довършена, въпреки че на централата са били поставени срокове, в които е трябвало да изгради изцяло филтърната инсталация. При проверка миналата седмица от предприятието твърдели, че горят само разрешени отпадъци, но чрез системата за видеонаблюдение е било доказано, че това не е така.

 

Източник: news.bg


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg