EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Интерконектор България & Сърбия приоритет на ЕС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Интерконектор България & Сърбия приоритет на ЕС

mail09:40 | 12.06.2015прегледи 2175 коментарикоментари 0


Основен приоритет за Европейския съюз на Балканите е изграждането на газовата връзка /интерконектор, бел.ред./ между България и Сърбия и свързването с газовия терминал в Хърватия.

Това каза вицепрезидентът на Европейската комисия /ЕК/ Марош Шефчович в края на двудневната си визита в Белград. Той уточни, че Брюксел е готов да отдели средства за енергийната диверсификация.

"Това, което искаме да постигнем е всяка една европейска държава да има по-голяма енергийна сигурност, а това означава достъп поне до три различни източници на газ. Това от една страна увеличава конкуренцията, което влияе на цената и от друга се увеличава енергийната сигурност", каза още Шефчович.

По отношение на т.нар. "Турски поток" той каза следното: За "Турски поток" сме длъжни да поговорим, защото за него до момента знаем само от една пресконференция. Ние искаме да разберем какво ще бъде неговото влияние върху цялостната енергийна сигурност в Европа. Дали ще се спазват европейските закони. Естествено тук се поставя въпросът и за Украйна. Транзитът през нея трябва да бъде съхранен. Той се използва от десетилетия, включително и по време на Студената война. С една дума за "Турски поток" трябва да говорим в конструктивен дух, да погледнем търговската част на проекта и да видим как той ще се включи в енергийната стратегия на Евросъюза.

Шефчович подчерта, че има интензивен диалог с руските партньори и по-специално относно тристранните преговори с Украйна по т.нар. "зимен пакет". "Опитваме се да се договорим и през следващата зима транзитът на газ да преминава през Украйна и страната да бъде снабдявана с газ.

На въпроса дали е бил изненадан от спирането на "Южен поток" той казва следното: А кой не бе изненадан? Това чух и от сръбските официални лица, а преди това от газовите компании в Европа, както и от представителите на страните, през които трябваше да мине "Южен поток". Всички за това разбрахме от една пресконференция. Според мен трябва да се отдалечим от пресконференциите и да изясним някои неща. За ЕС е важно доставките на газ да бъдат от Европа, а не на турската граница. На уточняващия въпрос "дали изненадата е била положителна" Марош Шефчович отговори по следния начин: Взехме го предвид. За някои държави, като България например, това бе голяма изненада. Това създаде много грижи около енергийната сигурност. Поради тази причина президентът Жан-Клод Юнкер ме помоли да поработя върху енергийната сигурност на Югоизточна Европа и Западните Балканите, което и правим в момента. Опитвам се да убедя държавите от региона, че не е добре да разчитат на големи проекти в бъдеще, а да помислят върху това какво могат да направят сами. А това означава по-добри интерконектори и връзки помежду им, за да постигнем целите, за които говорихме. Да имат поне три различни източници на газ. Това ще подобри значително енергийната сигурност.

Шефчович съобщи, че със сръбския премиер Александър Вучич и енергийния министър Антич са преговаряли за българско-сръбския газов интерконектор. "Това е много важен проект в нашите планове. Една част може да се финансира от европейските средства от страна на България и от Кохезионния фонд от ИПА за Сърбия. Трябва да включим Европейската инвестиционна банка и Европейската банка за възстановяване и развитие, за да бъдем сигурни, че парите са достатъчно да тази българо-сръбска газова връзка", подчерта Шефчович в интервю за РТС и уточни, че "ЕС вижда Сърбия и останалите страни-кандидатки за членство в ЕС като част от европейския енергиен проект". Той поясни, че в момента се преговаря за свързването на Сърбия с LNG - терминала, който се изгражда в Хърватия и ще даде нови възможности.

Според него най-голямото предизвикателство е промяната на съзнанието. Трябва да търсим решения за енергийната и климатичните промени в рамките на региона и Европа. Да сътрудничим по-добре. Тези въпроси не са затворени в рамките на държавните граници, те имат много по-голям обсег.

Шефчович твърди, че в Москва са заинтересовани от новия енергиен проект, който е бил представен по време на визитата му в Москва, но тогава той все още е бил в подготвителна фаза. "Русия е голям доставчик, но ние я разглеждаме като важен енергиен партньор и вярвам, че тя ще остане такъв и в бъдеще", поясни Марош Шефчович.

Интерконекторът с Гърция

Споразумението за изграждане на газопровода между Гърция и България ще бъде подписано в началото на юли, заяви пред РИА Новости министърът на реиндустриализацията, околната среда и енергетиката на Гърция Панайотис Лафазанис.

Интерконекторната връзка между Гърция и България ще свърже газопреносните системи на двете страни. Тя е част от "Вертикалния газов коридор", който ще свърже Гърция, България и Румъния. Сред възможните дати за подписване на споразумението се сочеше 12 юни.

"Планираме да подпишем споразумение в началото на юли", каза Лафазанис. Според него е възможно това да стане на 2 юли.

"Вертикалният газов коридор" е нов маршрут за природен газ, който обединява националните мрежи на трите страни чрез свързващи тръбопроводи. В случай на реализиране на проекта, газът ще се предоставя от Гърция - към България и Румъния, а след това е възможно и в други страни от Централна и Източна Европа.

Смята се, че обемът от 5,3 милиарда кубически метра природен газ годишно ще идва от различни източници, а именно от станцията за втечнен природен газ в Реветуса, от Трансадриатическия газопровод TAP, който ще мине през Северна Гърция, и от плаваща станция за регазификация на втечнен газ в Северна Гърция.

По-рано заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович заяви, че инициативата на трите страни отговаря на стратегията на ЕС за диверсификация на енергийните източници и трасетата.

Междувременно, премиерът Бойко Борисов увери в Баку президента на Азербайджанската Република Илхам Алиев, че от българска страна се полагат всички необходими усилия, за да може чрез изграждането на интерконекторната връзка между Гърция и България до страната ни да се доставя азерски газ. "Българското правителство е предприело абсолютно всички мерки за бързото реализиране на газовата връзка с Гърция и ще гарантира качественото изпълнение на проекта. Интерконекторът ще бъде с приблизителен капацитет от около 25-30 млрд. куб. м и това от своя страна ще позволи България да се превърне в разпределителен център, от който азерски газ ще може да достига и до останалите страни от Европа. Имайки предвид капацитета на връзката с Гърция и проектираните връзки с газопреносните системи на Румъния и Сърбия, възможностите на България за газово разпределение към цяла Европа се увеличават значително и затова Азербайджан може да планира реализирането на много по-големи от количества газ за България и Европа", подчерта Борисов пред Алиев, съобщиха от правителствената пресслужба. /БГНЕС

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 963