EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Инспекцията по труда в Добрич сезира прокуратурата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Инспекцията по труда в Добрич сезира прокуратурата

mail17:34 | 29.07.2009прегледи 996 коментарикоментари 0


Инспекцията по труда в Добрич сезира прокуратурата за две фирми - едната със софийска, а другата - с варненска регистрация, наели на работа непълнолетни без трудови договори и без санкцията на ведомството. При проверка във ваканционни селища по Черноморието само за ден са установени петима работници, от които три деца, в хотелски комплекс с ресторант и в търговски обект в село Кранево без уредени трудови правоотношения, съобщи директорът на инспекцията Младен Мартинов.
Един от непълнолетните се е трудил като кухненски работник, а останалите като продавачи. Според законодателството работодателите ще понесат глоба от 15 000 лева за всеки работник без трудов договор, поясниха от инспекцията.
През това лято Инспекцията по труда е издала разрешения за 232 деца да бъдат наети на работа - двойно по-малко в сравнение с 2008-ма и 3,5 пъти по-малко отколкото през 2007-ма, отбеляза Мартинов. По думите му една от причините за спада на непълнолетните работници е влошената икономическа среда. При по-голямото предлагане на работна ръка работодателите предпочитат да наемат възрастни, защото законодателството изисква децата да не полагат тежък и нощен труд, коментира директорът на инспекцията.
Учениците и през този сезон най-често се трудят като аниматори, пикола, продавачи в курортните селища.
Добруджанският земеделски институт е наел непълнолетни да помагат при опрашването на земеделски култури, деца работят и в шивашки фирми, информират от инспекцията.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3886